Inmiddels heb ik een aantal producten van Govee getest. Een aantal maanden geleden ontving ik ook de Govee Lyra, een slimme staande lamp. Hoe dat bevalt, lees je in deze Govee Lyra review.
Govee: het bedrijf
Govee is een smarthome-producent die vooral focust op verlichting. Ook al hebben ze inmiddels een aantal andere producten in het assortiment, ze zijn voornamelijk bekend door producten in het verlichtingssegment. Uitbundig en kleurrijk over het algemeen.
Eén van de kenmerken van de LED’s van Govee, is het feit dat ze door een speciale chip afzonderlijk aangestuurd kunnen worden. Dat betekent dat er veel effecten beschikbaar zijn, maar daarover later meer.
Govee Lyra
De Govee Lyra is één van de staande lampen die wordt aangeboden door het Chinese bedrijf. Deze heeft een wat hogere voet dan zijn kleine broertje.
De Lyra is 145 centimeter hoog en bestaat grotendeels uit een LED-strip die netjes in het frame is geïntegreerd.
Daarnaast wordt deze vloerlamp geleverd met een afstandsbediening, waar de functies wel enigszins beperkt van zijn. Daarover later meer.
Hieronder nog een aantal specs op een rij:
Afmetingen | 140x140x1450 mm |
Helderheid | 1500 lumen |
Bediening | Afstandsbediening + app |
Stembediening | Amazon Alexa + Google Home |
Lengte snoer | 1200mm |
Govee Lyra review
Laat ik beginnen met de installatie. Zodra je de doos binnenkrijgt is de conclusie snel getrokken dat je ‘m zelf in elkaar moet zetten.
Dit werkt erg eenvoudig, na het indraaien van een aantal meegeleverde schroefjes met eveneens meegeleverde schroevendraaier, kun je met de LED-strip aan de slag. Mijn tip hierbij is: begin aan de onderkant en zorg dat deze goed op de bodem aansluit. Dan kun je de LED-strip er zo in doen.
Het monteren van de lamp is dus kinderlijk eenvoudig, net als het instellen binnen de app. Download de Govee-app (Android en iOS). Laat je hierbij niet afschrikken door de slechte ratings, de app zit best goed in elkaar.
Maak eventueel een account aan als je dat nog niet hebt gedaan en doorloop de stappen die horen bij de Govee Lyra. Kun je de Lyra niet meteen vinden in het lijstje: je bent niet de enige.
Zoek op H6072 en je zult het juiste model zien, zoals op het screenshot hieronder.
Na het toevoegen van de verlichting kun je aan de slag!
De eerste ‘speelronde’
Nu weet ik niet of ik hier een uitzondering op ben of dat het ‘normaal gedrag’ is, maar bij het installeren van een nieuwe lamp, probeer ik alle gekke kleuren, scenes en mogelijkheden direct uit.
Of het nu gaat om een rustgevende zonsopkomst, of een hyperactieve vuurwerk-show, deze slimme lamp kan er wat van. De kleuren zijn helder, de mogelijkheden binnen de app praktisch onbeperkt.
Dat is misschien dan ook wel het enige nadeel van de aanschaf van een Govee-product. Er zijn veel, heel veel mogelijkheden binnen de app. Nadat het speeluurtje voorbij is, ben ik op zoek gegaan naar de ideale stand en dat bleek de standaard, warm white te zijn. Hierbij zorgt – in mijn geval – Google Home voor het automatisch aanpassen hiervan.
Zo wordt de helderheid rondom het eten wat verhoogd om deze vervolgens weer te verlagen als de avond vordert.
Wat anderen zeggen over de Lyra
Nu heb ik wel vaker nieuwe producten in huis, maar wat er bij deze slimme lamp van Govee opviel is dat er veel, heel veel positieve reacties op kwamen. Sterker nog, een aantal familie-leden en andere bekenden hebben ‘m ook al besteld.
Ik was zo enthousiast dat ik direct een tweede exemplaar heb besteld van de Govee Lyra.
Dit heeft vooral te maken met het soort licht, dit is ‘gezellig en sfeervol’. Dat is lastig uit te leggen in tekst, maar door de combinatie van de vormgeving en het soort licht, is het een bijzonder prettige verlichting.
Sterker nog: ik was zo enthousiast, dat ik direct een tweede exemplaar heb besteld van de Govee Lyra.
Goed om te weten over de Govee Lyra
Er zijn een aantal dingen die goed zijn om te weten over de Govee Lyra, vooral als je meerdere producten van deze fabrikant in huis hebt.
1. Syncen met DreamView
Na de review van de DreamView, de verlichting voor achter je tv, ben ik deze blijven gebruiken. Hierbij kun je ervoor kiezen om de Lyra synchroon te laten lopen met de DreamView. Dat betekent dat de kleuren van de tv, ook door de lampen in de ruimte worden overgenomen.
Dit is een leuke toevoeging en vergroot de immersive experience van tv kijken. Dit is uiteraard geen verplichting, je kunt ze in de app syncen of juist weer loskoppelen.
2. Zoek naar korting
Govee geeft, net als veel andere vergelijkbare bedrijven zoals Switchbot, vaak hoge kortingen. Als een Govee Lyra wil kopen, check dan regelmatig de prijs op de site. Vaak zijn er goede deals te vinden.
3. Maak verbinding met (bijvoorbeeld) Google Home
Zoals je inmiddels gelezen hebt, is de app van Govee bijzonder uitgebreid. Voor dagelijks gebruik misschien iets te uitgebreid. Het is dan handig om bijvoorbeeld verbinding te maken met Google Home.
Je kunt de bediening van wat verder vereenvoudigen, of automatiseren. Op deze manier hoef je de Govee-app niet altijd te gebruiken.
Dit is natuurlijk ook een manier om je lampen te laten samenwerken met andere merken.
4. Afstandsbediening
Er wordt ook een eenvoudige afstandsbediening meegeleverd, waarmee de lamp op basis-niveau bediend kan worden. Het is mogelijk om de witkleur aan te passen (warm of juist koel) en de lamp te dimmen.
Persoonlijk heb ik de afstandsbedienig eigenlijk meteen aan de kant gelegd, maar ik kan me voorstellen dat dit voor bepaalde doeleinden een prettige toevoeging kan zijn.
Dus, kopen?
Ok, ik ben enthousiast. Dat is ook de titel van deze review, dus het is niet vreemd dat ik het zou aanraden om deze slimme lamp te kopen. Vooral de manier waarop deze licht geeft, is erg mooi. Inmiddels heb ik ze een jaar in huis en gebruik ik de Lyra vooral om wit (of eigenlijk warm wit) te schijnen.