Er komt een keurmerk voor elektrische fietsen, gaat dat helpen?

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Dimitry 'DIM' Vleugel

Laatste update:

Er wordt gewerkt aan een keurmerk voor elektrische fietsen. Dit keurmerk moet de consument houvast geven bij de keuze voor een veilige en legale e-bike of fatbike.

Keurmerk voor elektrische fietsen

De RAI-Vereniging komt op voor de belangen van ruim 700 bedrijven zoals fabrikanten en importeurs van personen­auto’s en vracht­auto’s en anderen.

Keurmerk voor elektrische fietsen
Beeld via

Deze vereniging werkt nu samen met de overheid, industrie en andere belanghebbenden aan een keurmerk voor veilige en betrouwbare e-bikes. Met dit keurmerk wil de RAI-Vereniging ervoor zorgen dat een fiets met dit keurmerk veilig en betrouwbaar is. Fietsen zonder dit keurmerk hebben deze garantie niet. Het zal ook de handhavers helpen bij het controleren van voertuigen.

Gaat dit keurmerk echt helpen?

Een keurmerk helpt bij de keuze van een product. Het vertelt de consument dat het aan een aantal richtlijnen voldoet. Hiermee weet de komende berijder dat zijn elektrische fiets zo veilig en betrouwbaar mogelijk is.

Zorgt dit voor een veiliger straatbeeld?

Wellicht zal ‘men’ verstandigere keuzes gaan maken bij de aankoop van een fiets. Toch zal alleen het keurmerk niets uithalen. Een keurmerk is geen verbod op invoer van een fiets die dit keurmerk niet heeft. Waarschijnlijk zullen retailers een keurmerk wel als leidraad houden voor hetgeen ze verkopen. Ook zullen fietsen met een keurmerk duurder zijn en worden fietsen zonder keurmerk aantrekkelijk voor iedereen die niet veel willen betalen.

Zoals de RAI-Vereniging ook zegt, het is een gezamenlijke inspanning tussen verschillende partijen. De regulerende instanties zullen ook strengere regels moeten kunnen hanteren wanneer er producten het land in komen. Het gaat hier immers om de veiligheid van consumenten en dan ook nog eens in het verkeer.

Als maatschappij willen we minder auto’s op de wegen in de stad en meer mensen op de fiets en andere alternatieve vervoersmiddelen. Deze beweging is nu gaande en daarom moeten we er met zijn allen voor zorgen dat we vanaf het begin dit in goede banen leiden.

Aantrekkelijk maken

De helmplicht zorgt voor minder letsel bij een ongeval, maar hij voorkomt ze niet. Wat een helmplicht wel doet, is het rijden op een e-bike minder aantrekkelijk maken en dat heeft negatief effect op de populariteit van de fiets als alternatief voor de auto. Het dragen van een helm bevordert worden, maar niet verplicht.

Daarnaast zit er ook meer nut in het bijpraten van beginnende verkeersgebruikers. Ik gebruik de term ‘bijpraten’ want ‘leren’ klikt als een verplichting en dat schiet zijn doel voorbij.

Conclusie

Een keurmerk? Yes please. Het zal helpen bij de keuze van een consument. Maakt het de weg veiliger en vooral weer leuker. Het effect zal minimaal zijn, want de ‘overlast’ komt vooral van merken die toch al niet van plan zijn om zich aan te passen aan de lokale regels. Een keurmerk zal deze merken en de kopers daarvan niet tegenhouden.

Het plan van de RAI-vereniging is een goede stap, maar is slechts een deel van de puzzel. Overigens een puzzel die helemaal niet zo complex is als deze lijkt. En wanneer we dan toch bezig zijn laten we dan gelijk het gebruik van de elektrische step en andere voertuigen die geen fiets zijn reguleren. Laat deze ook onder het keurmerk vallen en bevorder deze technische innovatie(s) op de Nederlandse wegen.

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Ondernemer in media, PR en marketing. Wil het vooral leuk hebben. Forever Young (denkt 'ie zelf) en Zeeuw die verRotterdmast is. Co-founder van Androidworld en eigenaar van Klets.media. Schittert met Ruud in de podcast Iets Met Tech.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Delen op: