Het was tijd voor een nieuwe rugzak en dan begint de zoektocht naar een nieuw passend model. Of eigenlijk de perfecte rugzak. Dat was dan ook de reden dat ik The North Face Surge had gekocht. Een prima rugzak, met één groot minpunt. In deze review vertel ik je er alles over.
Mijn rugzak wensen
De rugzak die ik zocht, moest aan een aantal criteria voldoen. Deze zou ik voornamelijk gebruiken als EDC (EveryDay Carry). Met andere woorden: mijn dagelijkse beslommeringen. Dit vertaalde zich in de volgende wensen:
- Inhoud van 26-30 liter
- Laptopvak (idealiter apart)
- Vak aan zijkant voor drinkfles (elastisch)
- Veel mogelijkheden qua organisatie en vakken
- Borstband
Nu kwam ik er al vrij snel achter dat er veel rugzakken hieraan voldeden. Sterker nog, mijn vorige model, de Fjallraven Raven 28, voldeed hier grotendeels aan. Los van de borstband en het elastische drinkfles vak.
Maar het is natuurlijk ook leuk om naar nieuwe, betere spullen te zoeken. Dus ik ben op zoek gegaan.
Uiteindelijk kwam ik uit bij The North Face Surge. Een veelzijdige rugzak die eigenlijk aan al mijn wensen voldeed.
The North Face Surge
The North Face Surge heeft een aantal typische kenmerken, waaronder het grote TNF-logo. Heel eerlijk, dat hoeft voor mij niet per se, maar het is nu eenmaal zo. Kan ik mee leven.
Deze rugzak heeft
- Een apart laptopvak
- Een hoofdcompartiment
- Voorvak (bovenkant)
- Twee vakken voorop (nee deze lopen niet in elkaar over)
- Twee zijvakken voor flessen
Daarmee is het een complete rugzak, waar je eigenlijk alles in kwijt moet kunnen. Of in ieder geval dingen netjes en gescheiden meenemen. Dat is meteen een groot pluspunt van de Surge.
Daarnaast is er een borstband aanwezig en ook een heupband. Deze laatste zal ik zelf wat minder snel gebruiken, maar als je een dagje weg gaat, of de Surge mee op reis neemt, dan is een borstband wel erg prettig. Het gewicht wordt dan letterlijk (deels) van je schouders gehaald.
Draagcomfort
De banden van de rugzak, die je over je schouders doet, zijn comfortabel. Daarnaast is de achterkant relatief dik gevoerd en zitten hier kleine ventilatiegaatjes in. Dit zorgt voor een betere afvoer van warmte.
Toch zul je op warme dagen of met flinke hikes wel een nat shirt van het zweten krijgen. Maar dat is dan ook niet waar deze rugzakken voor gemaakt zijn. Wil je gaan hiken, dan zijn er veel betere, ademde rugzakken die zorgen voor een veel betere luchtcirculatie. Denk hierbij aan merken als Osprey.
Tegenvaller
Toch is niet alles top aan The North Face Surge. Zoals aangegeven, kom ik van de Fjallraven Raven. Hier paste veel spullen, waarbij de vakken elkaar niet ‘opaten’. Hiermee bedoel ik dat als er iets in het voorvak en het laptopvak zit, dan is het hoofdcompartiment nog min of meer even groot.
Bij de Surge is dat niet het geval. Vooral het grote vak wordt een stuk kleiner als er een laptop en wat kleine spullen in zitten. Erg jammer, want zo is de effectieve ruimte natuurlijk een stukje minder groot. Voor mij is dit wel een groot minpunt, dus hou er rekening mee als je besluit deze rugzak aan te kopen.
Dus, een aanrader?
Het is een goede rugzak en als je kunt leven met het feit dat deze vakken elkaar ‘opeten’, dan is het een absolute aanrader. De indeling is praktisch, de mogelijkheid tot ordenen bijzonder groot en de looks tof. Ook de twee kleine voorvakken werken in de praktijk erg goed.
De adviesprijs is € 135, daarmee niet erg goedkoop, maar je krijgt absoluut waar voor je geld.