Vanaf deze datum mogen er geen producten meer geleverd worden met een andere aansluiting dan USB-C. Fijn voor de consument, een nachtmerrie voor sommige fabrikanten.
USB-C
USB staat voor Universal Serial Bus en kwam in 1996 op de markt. Deze standaard was oorspronkelijk bedacht door onder andere PC-fabrikanten om het aansluiten van randapparatuur te standaardiseren. Dat ging al snel mis omdat er verschillende versies van de USB op de markt werden gezet.
Als consument kwamen we deze aansluiting vooral tegen op onze eerste smartphones. Daar was de micro-USB een standaard. Laptops en dergelijke gingen vooral met USB-A aan de slag.
Er ontstond een enorme wildgroei aan aansluitingen. Koren op de molen van de fabrikanten, deze konden op deze manier veel accessoires verkopen. Ook Apple deed daaraan mee met de introductie van de Lightning Cable in 2012. Het bedrijf heeft miljarden verdiend aan het verkopen van kabels en het verlenen van ‘vergunningen’ aan fabrikanten die hiermee accessoires konden fabriceren.
Doos vol kabels
Het zal voor veel lezers een bekend fenomeen zijn, de doos of lade vol met kabels. Deze heb je in de jaren opgebouwd en durf je niet meer weg te gooien. En heel soms heb je dat overwinningsgevoel wanneer je dat ene kabeltje vindt. Voor de rest van de tijd is het gewoon troep.
USB-C is de standaard
Om de consument niet meer te laten betalen dan nodig is en de afvalberg terug te dringen, heeft de EU een aantal beslissingen genomen. De belangrijkste is dat de USB-C nu de enige standaard is om apparaten aan te sluiten. Hiermee zijn veel laders en kabels uitwisselbaar met andere apparaten.
Als gevolg daarvan hoeft niet elk apparaat een lader in de doos te hebben. Dat scheelt gewicht, materiaal en kosten voor de fabrikant en de consument. Door de standaardisering van de aansluiting kan er ook makkelijker randapparatuur gemaakt worden en ontstaat er een eerlijker speelveld voor fabrikanten.
Vanaf 28 december 2024 is het dus verplicht voor fabrikanten van smartphones, e-readers, digitale camera’s, hoofdtelefoons en in-ears, spelcomputers, tablets, keyboards, muizen en navigatiesystemen. Heeft het apparaat geen USB-C dan mag het niet binnen de EU verkocht worden.