Wanneer je klein woont of eerst eens zonnepanelen wil kopen dan kun je een zonnepaneel met een stekker proberen. Ze kosten niet veel geld en je kunt ze zelf installeren. Je ontvangt een pakket met daarin de panelen, de omvormer en de montagematerialen.
De omvormer heeft een stekker en die kun je in elk geaard stopcontact steken om de opgewekte energie aan het huis te leveren. Het klinkt simpel en dat is het ook. Tock kleven er een aantal grote gevaren aan deze manier van zonne-energie opwekken.
Het kan fout gaan
In Nederland hebben we de NEN. Dit instituut stelt normen voor apparaten en diensten op waar we ons aan moeten houden. Dit om de consument te beschermen en de fabrikant te verplichten een bepaalde kwaliteit te leveren. In de norm NEN 1010 staat alles beschreven wat laagspanningsinstallaties betreft. Daaronder vallen ook de bovengenoemde zonnepanelen met stekker.
De NEN wil graag dat er meer aandacht komt voor deze zonnepanelen met een stekker. Er zijn verscheidene gevaren verbonden aan het niet goed installeren van een dergelijk apparaat. Er is immers geen specialist bij betrokken.
- Niet elk dak is geschikt om een of meerdere zonnepanelen op te leggen. Leg de panelen ook goed vast, ze kunnen losraken tijdens een storm.
- Gebruiksaanwijzingen zijn vaak niet volledig of bevatten fouten
- Er moet meer aandacht besteed worden aaan het aansluiten van de panelen. Een stekker die niet goed vast zit kan brand veroorzaken.
- De panelen moeten op een lege groep aangesloten worden. Zo kan de zekering op tijd ingrijpen.
Meterkast
Bij de verschillende aanbieders staat vaak ‘kan aangesloten worden op elk geaard stopcontact‘. De NEN benadrukt dat dit volgens de eerder genoemde NEN 1010 niet het geval is. Het zonnepaneel mag inderdaad aangesloten worden op een geaard stopcontact, deze moet wel weer aangesloten zijn op een groep waar geen andere apparaten op draaien.
Dit moet omdat de zekering dan op tijd kan ingrijpen wanneer er overbelasting ontstaat op de kabel. Overbelasting zorgt voor warmte en wanneer je er daar genoeg van hebt, kun je brand krijgen. Vooral in oude huizen met een gedateerde bekabeling is dat het geval. Wees dus voorzichtig.