Het grootste technologiemerk ter wereld (Apple) heeft het beste met ons voor. Ze willen onze privacy beschermen en nu ook ons gehoor en onze slaap.
De bedenkers en makers van gadgets zoeken altijd naar een reden om meer spullen te verkopen. Dat is helemaal niet erg, want dat is nu eenmaal kapitalisme en wij hebben nog steeds de keuze om het niet te doen. Soms zijn die redenen belachelijk, zoals LG ooit de 3D smartphone bedacht.
Een koopargument wat het wel heel erg goed doet, is gezondheid. Met de komst van de wearables gingen we heel snel van notificaties en navigatie naar het tracken van je gezondheid. Dat begon allemaal met het tellen van stappen en het meten van je hartslag. Later ontwikkelde zich dat in veel meer, waaronder de zuurstofopname in je bloed.
Apple de dokter
Apple heeft grote stappen gezet in het meten van de gezondheid van zijn gebruikers. Naast de standaard metingen die we hierboven genoemd hebben, kwamen ze met meer specifieke functies. Zo heeft de Apple Watch een valdetectie waarmee je horloge anderen waarschuwt wanneer je neergaat met een hartaanval of flauwte.
Met de iPhone 16 heeft Apple ook twee nieuwe in-ears aangekondigd. De tweede generatie van de Apple Airpods Pro kunnen nu meer dan alleen heel goed muziek laten horen. Deze in-ears kunnen nu ook je gehoor testen en daar advies over uitbrengen. Het werkt net als bij de audicien, via de Airpods hoor je een toon en op een iPad of iPhone geef je aan of je de toon gehoord hebt.
Dit advies kun je delen met je dokter of audicien die daarop actie kan ondernemen. Apple zelf onderneemt die actie ook, want door de gegevens die uit de test komen kunnen ze voor jou een profiel maken. Dit profiel helpt je de gebieden waarop je slecht scoort te verbeteren. Je krijgt dus als het ware een soort gehoorapparaat. Deze functionaliteit is nog liet live omdat eerst goedgekeurd moet worden door instanties in verschillende landen.
Apple Watch detecteert slaapapneu
Ook de Apple Watch gooit wat in het gezondheidsmandje. Deze tiende versie van de smartwatch kan nu slaapapneu detecteren.
Wat is slaapapneu?
Bij slaapapneu (ook wel apneu genoemd) stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap. Deze adempauzes duren minimaal tien seconden. Als u slaapapneu heeft, kan dit ervaren worden alsof u naar adem moet happen.
De Apple Watch 10 gebruikt zijn sensoren om te meten en te analyseren of jij aan deze potentieel gevaarlijke aandoening lijdt. Hij kan dat over een lange tijd doen waardoor je ook kan zien of het erger of minder erg wordt.
Kan dat allemaal zomaar?
De gezondheidszorg staat onder druk. We worden steeds ouder en we kunnen steeds meer kwalen oplossen. Hierdoor wordt het steeds drukker bij de instanties die onze gezondheid bewaken.
Het welkom wanneer je als patiënt al wat gegevens kan meenemen naar de praktijk. Met deze data kan de dokter waarschijnlijk eerder een diagnose stellen en daarmee kostbare tijd winnen. Ook het monitoren van bijvoorbeeld een hartziekte zal minder belastend zijn voor het de gezondheidszorg omdat dat prima met standaard wearables te doen is.
Vanzelfsprekend moet Apple en andere aanbieders hiervoor wel aan standaard en hoge kwaliteitseisen gaan voldoen. Gelukkig is dat bij alle aanbieders al een standaard gegeven.
Er kleven ook nadelen aan. Het valt nog maar te bezien of de gezondheidszorg hiermee echt ontlast gaat worden. Wanneer je als persoon al die data gaat zien en interpreteren raak je wellicht eerder in paniek en bezoek je een dokter.
Ook moeten we heel voorzichtig zijn over het delen van deze data. Privacy is een groot goed en dat is in goede handen bij de doktoren. Wanneer we daar commerciële en grote techbedrijven tussen gaan zetten kan dat tot conflicterende situaties leiden.