Blade X1, kan hij zijn beloftes waarmaken?

Publicatie:

|

Laatste update:

|

Reageer

Geschreven door

Dimitry 'DIM' Vleugel

Update:

|

Reageer

De zon schijnt niet altijd, maar in Nederland hebben we een overschot aan wind. En deze waait ook in de winter wanneer de zon niet schijnt. Wanneer we naast onze zonnepanelen ook een kleine windturbine of windmolen op of naast ons huis zouden kunnen zetten zijn we nog minder afhankelijk van het net.

Het Nederlandse Cell Technologies kwam in 2024 uitgebreid in het nieuws. Zij beweren dat het door hun ontwikkelde product voor een kleine investering 2500 tot 3000 kWh per jaar zou kunnen opbrengen. Dat is nagenoeg het gehele stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin.

Volgens de makers van The Blade X1 kan dit product de Wet van Betz omzeilen en veel meer kinetische energie uit de wind halen. Ze claimen dat ze de wind ‘2 x kunnen gebruiken’.

De Wet van Betz zegt dat je uit 100% wind maar 59,3 % aan kinetische energie kunt halen. Deze Betz-limiet is een natuurkundige wet en zou niet te omzeilen zijn. Cell Technologies beweert dat ze dat dus wel kunnen.

Kritiek

Veel echte en hobby wetenschappers hebben forse kritiek geuit op de claim van Cell Technologies. Een van deze wetenschappers is Johan Antonissen. Hij is docent-onderzoeker bij het HRTech Energietransitielab van de Hogeschool Rotterdam. In dit artikel lezen we dat hij de claim van Cell Technologies ‘Totale onzin’ vindt. Deze quote haalt het bron artikel uit een Linkedin Post van Antonissen, maar deze staat niet meer online. 

Sterker nog zijn profiel is helemaal niet meer te vinden. Het lijkt er op dat alle sporen van deze quote zijn uitgewist.

Ook deze Nederlandse draad op Reddit spreken ze de bewering van alle kanten tegen. Het komt allemaal neer op het volgende : Je kunt een natuurwet niet omzeilen met een slimme techniek.

Wat zeggen de makers?

Wanneer we ‘het internet’ raadplegen lezen we dat de makers nog achter hun ontwerp staan. Door onder andere een slimme transmissie te gebruiken  kunnen ze het molentje al heel snel laten draaien. De claim van 2500 tot 3000 kWh op jaarbasis ontlenen ze aan twee tests met de Blade X1 op 5 meter hoogte en niet in het open veld.

Wie spreekt er nu de waarheid?

Laten we ervan uitgaan dat de wetenschap altijd de waarheid spreekt totdat diezelfde wetenschap iets ontdekt waardoor alle ideeën rondom de wet van Betz herzien moeten worden.

Een eerste actie is een onafhankelijke test. Volgens Cell Technologies is er een NEN-test in aanvraag, maar deze heeft nog niet plaatsgevonden. Wanneer we naar de website van Cell Technologies gaan zien we dat eind augustus de kick-off voor deze test heeft plaatsgevonden.

Sindsdien is er geen nieuws over dit traject verschenen, en we zijn toch al 10 maanden verder. 

Gaan we het antwoord ooit krijgen?

Voordat we dit bedrijf echt als ‘kwakzalvers’ aanduiden is het verstandig eerst de uitkomst van de tests af te wachten. Zolang deze nog niet gepubliceerd zijn geven we deze heren/dames nog even het voordeel van de twijfel. Het was waarschijnlijk verstandig geweest om eerst te testen en daarna naar de media te stappen. 

Het is overigens twijfelachtig of we het antwoord ooit gaan krijgen. Een simpele zoekactie naar werknemers van Cell Technologies levert twee namen op. Deze namen zijn ook verbonden aan een bedrijf met de naam ‘Panelenconcurrent’.

De ‘badge’ op Google belooft niet veel goeds, zoals je hierboven kunt zien. Ook de website is verlaten en laat alleen nog wat teksten zien zonder enige opmaak. Een korte zoektocht in de faillissementen dossiers online levert ook niks op. Zowel op Cell Technologies als op Panelenconcurrent.

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Ondernemer in media, PR en marketing. Wil het vooral leuk hebben. Forever Young (denkt 'ie zelf) en Zeeuw die verRotterdmast is. Co-founder van Androidworld en eigenaar van Klets.media. Schittert met Ruud in de podcast Iets Met Tech.

Plaats een reactie

Delen op: