Er hangt al meer dan een maand een ruimtevaartuig aan jet International Space Station (ISS) en het kan daar niet weg. De Boeing Starliner vertrok voor een korte missie, maar verschillende problemen zorgen ervoor dat de twee astronauten al meer dan 6 weken vast zitten in de ruimte.
Wat is de Boeing Starliner?
De NASA moet het ISS regelmatig bevoorraden en er astronauten naar toe brengen en terughalen. Daarvoor hebben ze twee partijen uitgekozen die dat mogen doen, dat is SpaceX en Boeing.
SpaceX doet het heel erg goed, want sinds 2020 is het bedrijf van Elon Musk al 11 keer naar het ruimtestation gevlogen. Met Boeing en gaat het helaas niet zo soepel. Vanaf het begin had Boeing problemen met zijn Starliner. Er was vertraging, lanceringen gingen mis en moest heel veel extra geld in gestopt worden.
Wat ging er mis?
Op 5 juni van dit jaar vertrok dan eindelijk de eerste bemande vlucht van de Boeing Starliner met als bestemming het International Space Station. De lancering was al een aantal keren uitgesteld vanwege technische problemen, maar kon dan nu eindelijk weg.
Aan boord zijn twee astronauten Butch Wilmore en Suni Williams die er van uit gaan dat ze een week later weer op de aarde staan. Het is nu 22 juli en ze zweven nog steeds rond in de ruimte.
Na een nette lancering en trip naar de ISS werden tijdens en na het koppelen een aantal problemen ontdekt. Er zijn minimaal 5 lekkages waar het gas Helium uit ontsnapt. Daarnaast is er een probleem met de thrusters. Dat zijn kleine raketten die helpen de Starliner in de goede richting te duwen.
Er is meer dan genoeg Helium aan boord, maar wanneer de thrusters niet goed werken dan heb je wel een probleem. De hoek waarmee de raket de dampkring raakt moet precies goed zijn want anders kaatst de Starliner zo weer terug de ruimte in.
De technici van Boeing zijn sindsdien aan het onderzoeken wat er mis ging en wat er nog mis kan gaan. Dat doen ze door op aarde de lancering en de vlucht te simuleren en daarbij de problemen te ontdekken en er een oplossing voor te vinden.
Wanneer komen ze terug?
Wie het weet mag het zeggen. De slimme mensen van Boeing hebben de testen op aarde afgerond en hebben nu bakken vol met data. Daarin moeten ze gaan zoeken naar de oorzaak van het probleem en de oplossing. Het korte antwoord is, we weten het niet.