HomeWizard

Review HomeWizard Energy Display: top product, maar niet voor iedereen

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Ruud Caris

Publicatie:

Laatste update:

Nadat ik het HomeWizard Energy Display had binnengekregen, ben ik er meteen mee aan de slag gegaan. Maar hoe bevalt deze tot nu toe en wat zijn de eerste indrukken?

HomeWizard Energy Display: wat kun je ermee?

Laat ik beginnen met uit te leggen wat het precies is. Het HomeWizard Energy Display toont je actuele en recente energieverbruik op een schermpje. Handig om meer te leren over je dagelijks gebruik en mogelijke besparingen, maar vergeet de bewustwording niet. Je zult er zelfs onbewust gas en elektriciteit mee besparen, doordat dit display in bijvoorbeeld de woonkamer staat en dus vaak in je gezichtsveld is.

HomeWizard Energy Display Smarthomefans

De data die af te lezen valt op het scherm, komt van de andere apparaten van het merk. Dat zijn onder andere:

Maar de grote vraag is: is zo’n schermpje een toegevoegde waarde? Daarnaast heb ik ook onderzocht hoeveel energie het display nu zelf verbruikt.

Dingen die opvallen aan het HomeWizard Energy Display

 • Het scherm(pje) is kleiner dan deze op de foto’s lijkt
 • De installatie verliep bijzonder soepel
 • Het energieverbruik van het Energy Display valt mee
 • Deze is wel uitgerust met USB-C

Mijn eerste indrukken heb ik al opgedaan op de dag dat ik het apparaat heb ontvangen. Hierbij ben ik de nodige uren bezig geweest met testen en aanpassen van het Energy Display. Daarnaast heb ik zelf (met een Energy Socket) uitgezocht wat nu het verbruik van dit kleine schermpje is. Oh ja… en 50 foto’s gemaakt waarvan een selectie in dit artikel.

In de weken daaropvolgend heb ik een aantal nieuwe zaken ontdekt, die je verderop in deze review leest.

HomeWizard Energy Display

 • Altijd inzicht in verbruik
 • Relatief klein scherm
 • Levert extra besparing op
4.5
/5

Het HomeWizard Energy Display toont jouw actuele energieverbruik voor gas, elektriciteit en het opwekken via zonnepanelen.

Dit kleine schermpje, biedt veel mogelijkheden en heeft als doel de bewustwording te vergroten. Dit zorgt automatisch voor een besparing, waardoor het Energy Display snel terugverdiend is.

Wat wij goed vinden

 • Bijzonder eenvoudige installatie
 • Veel informatie over verbruik en kosten
 • USB-C aansluiting
 • Werkt naadloos samen met andere producten van HomeWizard
 • Relatief betaalbaar
 • Laag stroomverbruik

Wat wij minder goed vinden

 • Het is scherm is wat kleiner dan de foto’s doen vermoeden (5 inch)
 • Werkt alleen op 2,4 GHz wifi
 • Geen muur-montage mogelijk

De installatie

Tot op heden heb ik alle HomeWizard-apparaten getest en de installatie is altijd soepel verlopen. De verwachtingen waren dus hoog, maar ook dat maakt dit product zonder problemen waar. De installatie verliep bijzonder soepel en snel: een kwestie van 2 minuten inclusief een update.

Om de installatie van het HomeWizard Energy Display te starten, druk je op de knop aan de achterzijde (paar seconden indrukken). Daarna volg je de stappen binnen de app HomeWizard Energy (Android en iOS) om het geheel te installeren.

Na het verbinden met wifi (2,4 GHz) en het installeren van de update kun je aan de slag!

Voor een Energy Display heb je minstens een ander HomeWizard-product nodig

Wil je een HomeWizard Energy Display aanschaffen, dan doe je er goed aan ook een P1-meter, of KWH-meter te kopen. Eventueel aangevuld met een watermeter en Energy Socket. Daarnaast krijg je ook nog extra korting met de combideal.

Hieronder een aantal screenshots van de installatie:

De mogelijkheden

Het scherm heeft een zestal widgets die je naar eigen wens kunt aanpassen. Aan de linkerzijde zijn er drie gegroepeerd, waar je (groter) bepaalde data kunt weergeven. Denk bijvoorbeeld aan je actuele verbruik en daarbij behorende doelen die jij gesteld hebt.

Dit kan van zowel gas, water, elektriciteit als de afzonderlijke Energy Sockets. Op deze manier heb je dus meteen een overzicht van het verbruik van vandaag, realtime of de daarbij behorende kosten.

Aan de rechterzijde zijn ook nog drie widgets zichtbaar, waar je extra data kunt weergeven. Het lijkt me bijvoorbeeld handig om hier de Energy Sockets weer te geven als je deze gebruikt. Deze kunnen ook alle drie afzonderlijk ingesteld worden.

Je dashboard stel je allemaal in binnen de app, waarbij de interface redelijk duidelijk is. Hieronder een aantal screenshots.

Interessant is ook als je een dynamisch energiecontract hebt. Het is dan mogelijk jouw opslag(en) toe te voegen aan de HomeWizard-app. Je ziet dan jouw verbruik, op basis van jouw dynamische tarieven. Je kunt hier meer lezen over de dynamische tarieven functie van HomeWizard.

Daarnaast wordt de temperatuur en luchtvochtigheid gemeten door het display. Daardoor kun je binnen de app bepaalde acties ondernemen op het moment dat er een bepaalde waarde bereikt is.

Review HomeWizard Energy Display

Het eerste dat opvalt: het HomeWizard Energy Display is klein. Natuurlijk kun je in de specs lezen dat het een 5 inch-scherm is, maar als hij dan in je woonkamer staat is het eigenlijk een relatief klein apparaatje. Kleiner dan je zou vermoeden nadat je de foto’s hebt gezien.

HomeWizard Energy Display Smarthomefans - formaat
HomeWizard Energy Display Smarthomefans – formaat vergeleken met Google Nest Hub
HomeWizard Energy Display Smarthomefans - formaat
HomeWizard Energy Display Smarthomefans – formaat vergeleken met Energy Socket

Verder is het instellen en gebruik weer bijzonder eenvoudig, zoals ik dat van HomeWizard gewend ben. De opzet van mijn scherm is relatief eenvoudig en vooral gericht op huidig en realtime verbruik. Voor historische data open ik graag de app, maar snel zien wat het actuele verbruik is, is absoluut een toegevoegde waarde.

Er zijn binnen de app ook nog mogelijkheden om bijvoorbeeld de helderheid in te stellen. Net als de gevoeligheid van de bewegingsdetectie. Hier kun je aangeven op welke afstand er beweging gemeld moet worden. Is dit voor – standaard – 15 minuten niet het geval, dan zal het scherm uitschakelen om stroom te besparen.

Daarnaast is dit mooie apparaatje eindelijk voorzien van USB-C, dus geen ouderwetse microUSB meer.

HomeWizard Energy Display Smarthomefans

Energieverbruik HomeWizard Energy Display

Op de productpagina van het HomeWizard Energy Display valt te lezen dat het apparaatje in standby modus 1w gebruikt. Daarmee is deze dus erg energiezuinig.

Maar wat verbruikt het Energy Display als het scherm wel aan staat? Er is natuurlijk maar één manier om dit te testen: met een bijbehorende Energy Socket. Omdat ik ‘m nog niet zo lang in huis heb, heb ik alleen realtime gegevens van het verbuik en dat valt (gelukkig) erg mee.

Het HomeWizard Energy Display verbruikt met het scherm op gemiddelde helderheid en bewegingsdetectie op 3 meter slechts 2W (in realtime).

Dat wil dus zeggen dat het verbruik in eerste instantie erg lijkt mee te vallen. Dit maakt de besparing, zoals berekend door het PlanBureau voor Leefomgeving (PBL), dan ook een stuk realistischer. Als het apparaat veel stroom zou verbruiken, zou er een deel van de besparing alweer verloren gaan. Deze besparing zou kunnen oplopen tot € 260 per jaar. Dan is de aanschafprijs natuurlijk zo terugverdiend.

HomeWizard Energy Display Smarthomefans - featured - 1

Heb je er ook echt iets aan?

Na een aantal weken verbruik, heb ik een duidelijk beeld gekregen van het nut van dit display. Is het de aanschafprijs van € 59,95 waard?

Ja en nee. Het HomeWizard Energy Display is niet voor iedereen.

Wat mij opviel de afgelopen periode, was dat mijn gezinsleden meer bezig waren met het energievebruik. Vooral mijn dochter vond de cijfers erg interessant. Vaker kwam de vraag waarom het realtime verbruik ineens hoger was, dan stond bijvoorbeeld de oven aan.

Dus ja, voor bewustwording binnen het gezin heeft dit absoluut nut, maar dat is niet voor iedereen een overweging om een Energy Display te kopen.

Als je zelf de P1-meter hebt gekocht, ben je waarschijnlijk met energieverbruik bezig. Dan heb je misschien een widget op je homescreen staan, of check je regelmatig jouw verbruik. Wil je jouw omgeving bewuster maken van het verbruik, dan is het een goede keuze.

Ben je echter alleen of vind je de data op je smartphone wel voldoende, dan is er absoluut geen reden om een HomeWizard Energy Display aan te schaffen. Deze 60 euro kun je dan ook beter aan je energierekening bijleggen in plaats van uit te geven aan een nieuwe gadget.

Conclusie review HomeWizard Energy Display

De conclusie van deze HomeWizard Energy Display review is dat het een eenvoudig, maar goed werkend apparaatje is. De widgets geven handige info en bieden meer motivatie om zuinig met energie om te gaan.

Dit maakt het tot een mooie toevoeging aan jouw HomeWizard-collectie. Een Energy Display los kopen heeft namelijk geen zin, er is dan geen data om te tonen. Mijn advies is dan ook om (minstens) een P1-meter erbij te kopen.

Na een testperiode van een kleine maand ben ik er ook achter gekomen dat het een invloed kan hebben om de gezinsleden die normaal minder met energievebruik bezig zijn. De bewustwording, levert al een besparing op zichzelf op.

Maar het scherm heeft alleen zin als je hiervoor open staat. Ben je alleen, of check je het energieverbruik regelmatig op je smartphone, dan is het een leuke gadget, maar voegt het niet perse heel veel toe.

Neemt niet weg dat het HomeWizard Energy Display een interessante toevoeging aan mijn smarthome is. Ik laat hem dan ook zeker, prominent, in de kamer staan.

HomeWizard Energy Display kopen

Het HomeWizard Energy Display is te koop voor € 59,95 op de site van fabrikant.

Nog meer HomeWizard? Lees dan ook alles over de HomeWizard P1-meter, Energy Socket en watermeter. Alle apparaten heb ik uitgebreid getest en gereviewd.

Uit 't zuiden en richtte in 2008 Androidworld op. Kan enthousiast worden van knopjes, snoertjes, smarthome en gadgets. Doet podcast-dingen met Dimitry in Iets met Tech en runt ook Bright Idiots, een digital agency.

2 gedachten over “Review HomeWizard Energy Display: top product, maar niet voor iedereen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mag ik 5 HomeWizard-tips met je delen die je nog niet kent?

 • Leer hoe je jouw HomeWizard efficiënter gebruikt
 • Hoe je meldingen optimaliseert om extra te besparen
 • Alles over het voordelig kopen, omvormers en integraties
Share to...