Het is mogelijk dat jouw energierekening binnenkort lager gaat uitvallen. Dit heeft alles te maken met een onderzoek dat recent heeft plaatsgevonden, waarin de vergoeding voor de netbeheerders werd bekeken.
Nieuw tariefsysteem
Het onderzoek is inmiddels afgerond en gepubliceerd, waarbij er een aantal interessante aanbevelingen worden gedaan. Het gaat hier dus specifiek over de netwerkkosten, die door de netbeheerder in rekening worden gebracht via jouw energieleverancier.
Deze kosten zijn voor kleingebruikers gelijk, dus het maakt niets uit of je weinig of veel stroom- en gas gebruikt. Op dit moment zijn deze kosten zo’n € 350 per jaar. Deze kosten gaan de komende jaren waarschijnlijk flink omhoog, omdat er grote investeringen gedaan moeten worden in het stroomnet.
Met een nieuw tariefsysteem voor deze netwerkkosten, gebaseerd op afname en verbruik, zou dit voor mensen die weinig verbruiken, flink in de kosten kunnen schelen. Objectief gekeken, is dit ook eerlijker: wie meer verbruikt, betaalt ook meer.
Opbouw van jouw tarieven
Jouw energierekening bestaat grofweg uit een drietal onderdelen:
- Tarieven van energieleverancier (prijs per kWh en m3)
- Belastingen
- Netwerkkosten
Voor deze laatste zijn dus een aantal aanbevelingen gedaan. Bij stroom zou dit bijvoorbeeld afgerekend worden per verbruikte kWh. Dit verschilt dan ook nog eens per seizoen en moment van de dag. Dus de netwerkkkosten zouden in dit voorbeeld hoger zijn op een winteravond in december, dan een middaguur in de zomer.
Het maximale tarief per kWh zou 24 cent zijn. Dit komt dus bovenop jouw afgesproken prijs met de energieleverancier.
Door voor een dergelijk systeem te kiezen, betalen mensen met weinig verbruik en over het algemeen kleinere woningen een stuk minder. Terwijl mensen die groter wonen en dus ook meer verbruiken, ook veel meer netwerkkosten moeten betalen.
Sturing van het verbruik
Deze tariefstructuur moet ervoor zorgen dat er nog meer stimulans is om juist op de goedkope of minder drukke momenten stroom en gas af te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat dit ook gebeurt, bijvoorbeeld voor het opladen van een elektrische auto.
Deze zelfde stimulans is er natuurlijk al bij dynamische contracten. Als de netwerkkosten ook dynamisch worden, zal deze bereidheid alleen maar verder toenemen.
Consumenten worden gebruiken stroom en gas steeds bewuster. Dit komt onder andere door de hogere prijzen, maar ook de beschikbaarheid van de data. Tegenwoordig kun je ook zelf realtime verbruik bijhouden en zelf de slimme meter uitlezen.
Nog niet definitief
De netbeheerders gaan dit voorstel in ieder geval indienen bij de toezichthouder ACM. Initieel lijken deze het idee te willen steunen, maar willen nog een verder uitgewerkte versie zien.
Na akkoord van het ACM, kan de implementatie van start gegaan. Dit zal de nodige technische uitdaging voor netbeheerders en energieleveranciers met zich meebrengen.
Ook in andere Europese landen wordt dit systeem breed toegepast, het zou dus logisch zijn als dit ook in Nederland zou gaan gelden. De uitdaging zal echter wel blijven om dit zo begrijpelijk mogelijk te houden voor de gemiddelde consument.