Motorola is het oudste smartphonemerk van de wereld. Het draait al meer dan 90 jaar mee en een van de engineers maakte ooit het eerste gesprek via een mobiele telefoon. Het merk kent een geschiedenis van hoogte- en dieptepunten, maar heeft de afgelopen jaren weer de weg naar boven gevonden. Kijk maar eens op GSM Arena daar is Motorola met 632 het merk met de meeste toestellen in de database.
De smartphones van Motorola worden beter ontvangen en het is ook een van de weinige merken met een foldable die goed scoort en verkoopt. In deze review kijken we naar de Motorola Edge 50 Neo.
Motorola Edge 50 Neo
De Edge-lijn vertegenwoordig de premiumtoestellen van het merk. Vroeger was dat lijn met de Moto G-toestellen. Enkele jaren gelden werd besloten dat er ook premium toestellen gemaakt moesten worden en dat werd de Edge-lijn,
De Motorola Edge 50 Neo is de middelste uit de familie. Eerder kwamen al de Edge 50 Fusion, Pro en Ultra uit. Samen met de Edge 50 Neo kwam ook de Edge 50 uit, Een lijn van 5 toestellen en dat is eigenlijk een beetje overdadig. De Motorola Edge 50 valt een beetje in het water want alle aandacht gaat uit naar de Motorla Edge 50 Neo. Dat is terecht end at leg ik je uit in de mijn review.
Design
Hoe een smartphone eruit ziet is minstens net zo belangrijk als wat er aan de binnenkant gebeurt. Ondanks dat dit toestel het goedkoopste uit de hele reeks is heeft Motorola geen consessie gedaan aan het uiterlijk. Het camera-eiland is mooi geplaatst in de linkerboven hoek. De verhoging loopt netjes weg in de rest van de body.. De zijkant van het toestel heeft een rechte rand van aluminium die een prettige grip geeft aan het toestel.
De looks van de Ege 50 Neo worden vooral bepaald door de kleuren door de samenwerking met Pantone kun je altijd rekenen op prachtige en trendy uitvoeringen. Deze samenwerking komt overigens het beste tot uiting in de Edge 50 Neo. Aan de achterzijde zie het kenmerkende logo van Panton met de naam van de kleur.
Ik mocht een week rondlopen met het vrolijke Poinciana wat voor ons gewone stervelingen rood is. Wil je iets anders dan kies je voor Nautical Blue, Grisaille of de perfecte koffiekleur Latte.
Nu hoor ik je denken ‘wat heb ik aan een mooie kleur wanneer ik er een hoesje omheen doe?’. Dat is een goede vraag waar Motorola een antwoord op heeft. In de doos zit namelijk een hardcase uitgevoerd in dezelfde kleur als het toestel. En dat is een mooie geste van het merk.
Het scherm
Bij een smartphone maak je het meeste contact met je scherm en over het scherm van de Motorola Edge 50 Neo valt veel te vertellen.
Formaat scherm
Als eerste valt het schermformaat van deze smartphone op. Met 6,4 inch is dit Super HD (1220p) pOLED-display aan de kleine kant. De markt vraagt om smartphones met kleinere schermen en Motorola geeft daar een beetje aan toe, maar blijft met 6,4 inch aan de veilige kant.
Ik ben zelf een fan van het groter formaat scherm van 6,7 inch of groter. Toch had ik het heel erg naar mijn zin met deze Edge 50 Neo. Makkelijk met een enkele hand te bedienen want de bezels zijn erg klein en dat draagt bij tot de ‘compactheid’ van het toestel.
Veel nits
Het aantal nits van een scherm is een specificatie waar we ons druk om maken. Hoe hoger het aantal nits hoe hoger de helderheid. Dat is weer een groot voordeel wanneer je in het zonlicht je toestel wil gebruiken.
De Motorola Edge 50 Neo heeft een scherm met 2800 nits. In vergelijking, de veel duurdere Edge 50 Pro heeft ‘maar’ 2000. Het is dus opvallend dat dit ‘goedkope’ model het duurdere overtreft.
Specificaties en camera
De verdere specs van dit toestel zijn ook echt heel fijn. Het werkgeheugen is 12 GB groot en de interne opslag is met 512 GB ook groter dan je zou verwachten bij dit toestel. Je kunt er overigens geen SD kaart in steken om het geheugen te vergroten.
De motor van deze smartphone komt niet van Qualcomm maar van Mediatek. Een aantal jaren geleden was dat slecht nieuws, maar ik ben echt te spreken over deze MediaTek Dimensity 73001. in de week met het toestel heb ik me geen enkel moment zorgen hoeven te maken om de snelheid van dit toestel.
Accu
De accu van dit compacte toestel is 4310 mAh groot. Ik ben een intensieve gebruiker en zelfs op een dag met veel reizen en werken via een hotspot eindig ik met meer dan 20%. Dat noem ik prima.
Wanneer je dan moet laden kan dat met 68 watt erg snel. Niet meteen want laders worden niet meer in de doos gestopt. Deze mag je apart kopen. Je kunt ook draadloos laden met de Motorola Edge 50 Neo
Op het gebied van fotografie is Motorola een inhaalslag aan het maken en dat kan ik bevestigen. Ik heb de afgelopen jaren verschillende toestellen uit de Edge-serie gemaakt. Het verschil tussen de Edge 20 en de Edge 50 is heel groot. Daar bedoel ik ook vooral mee dat het veel te wensen overliet en dat Motorola echt zijn best moet doen om bij te komen.
Dit toestel heeft het geluk dat ze een mooie nieuwe sensor van Sony kunnen gebruiken. Deze vinde we in de 50 megapixel hoofdcamera. Deze wordt vergezeld door een 10 megapixel telefoto lens en een 13 megapixel ultrawide lens. Aan de voorzijde neem je een foto met 32 megapixels.
Software
Gebruikers kiezen vaak voor Motorola omdat de software vrijwel hetzelfde is als standaard Android. ook ik ben daar erg op gesteld, want ik heb moeite met alle skins die andere merken over vanilla Android heen gieten.
Sinds kort stopt Moto er wel stiekem wat extra apps in. Bij het installeren kun je deze al weigeren en de andere kun je gewoon weghalen. De verschillende handige functies die Moto in zijn toestel stopt zoals het schudden voor de zaklamp blijven ongeëvenaard.
Moto AI
Ook Motorola integreert kunstmatige intelligentie in zijn toestellen, maar is daar nog wel wat terughoudend in. Op het gebied van de camera zijn er wat onderhuidse optimalisaties door AI. Het meest zichtbaar is de functie bij het personaliseren van je toestel. Je kunt een foto nemen van het patroon op je kleding en de AI maakt daar een passende wallpaper bij. Ook kun je door middel van een prompt een achtergrondafbeelding maken. Het is allemaal nog erg onschuldig en summier.
Updates
Voor wanneer je niet erg diep in de ‘smartphone-materie’ zit, Motorola wordt vaak bekritiseerd vanwege zijn beleid op het gebied van updates. In vergelijking tot marktleider Samsung is het karig en dat kan een probleem worden wanneer je het toestel langer wil gaan gebruiken dan 3-4 jaar.
Daarom is het des te bijzonder dat de Motorola Edge 50 Neo 5 (!) jaar aan versie- en veiligheidsupdates zal krijgen. De andere toestellen uit deze reeks moeten het met drie jaar aan updates doen. En dat zijn allemaal toestellen die duurder zijn dan de Edge 50 Neo.
Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op want er is geen reden voor. Toch adviseer ik je dit mee te nemen wanneer je twijfelt tussen een aantal modellen. Deze 5 jaar aan updates is wel heel erg fijn.
Conclusie
Specificaties zijn belangrijk, maar hoe het toestel zich houdt in het dagelijkse gebruik is veel belangrijker. Een smartphone is je dagelijkse maatje en die moet de hele dag presteren.
En dat doet deze Motorola Edge 50 Neo! Het is echt een heerlijk toestel dat presteert op alle fronten en niet op een paar afzonderlijke punten.