Er is niets zo divers als een kleur. Van alleen de kleur rood zijn al ontelbaar veel variaties, klein beetke wit erbij en het ziet er totaal anders uit. Pantone is een bedrijf die deze kleuren van een nummer en soms ook een naam voorziet.
PANTONE 17-1230 Mocha Mousse
Elk jaar roept het bedrijf een kleur uit tot kleur van het jaar. In 2024 was dat Peach Fuzz en de kleur voor 2025 is Mocha Mousse. Krijg je hierbij gelijk lekkere trek in een chocolade mousse dan zit je niet ver van de waarheid af.
De kleur met aanduiding PANTONE 17-1230 Mocha Mousse is inderdaad een bruintint. Op deze pagina geeft Pantone een mooie omschrijving van wat deze kleur inhoudt. Deze kleur leent zich heel goed voor comfortabele kleding maar ook inrichting van een woning.
Motorola en Pantone
Het smartphonemerk Motorola heeft al een aantal jaren een innige samenwerking met Pantone. Dat uit zich in een aantal toestellen die in de kleur van het jaar worden uitgebracht.
Dit jaar koop je een Motorola Razr Edge 50 Ultra en een Egde 50 Neo in de kleur Moucha Mousse.
Wat is Pantone?
Heb je ooit wel eens in een drukkerij gewerkt dan ken je de ‘Pantone waaier’. Een dikke waaier met duizenden kleuren. Deze waaier wordt gemaakt door het bedrijf Pantone. Zij zorgen ervoor dat de kleur Rood Pantone 032 over ter wereld hetzelfde is. Onmisbaar voor het maken van drukwerk en dergelijke. Binnen Pantone (ook wel PMS) zijn weer diverse groepen. De belangrijkste is Coated en Uncoated. Een kleurcode is hetzelfde bij Coated en Uncoated, maar kan er compleet anders uitzien.
Er zijn meerdere systemen die kleuren indexeren. Zo kennen we het systeem RAL dat veel gebruikt wordt voor verf voor woningen en dergelijke.
Voor pagina’s op het internet gebruiken we meestal een ander coderingssysteem. Dit systeem is HEX en het gebruikt een aanduiding van hoeveel er van een kleur moet worden gebruikt om tot een bepaald eindresultaat te komen. De kleuren worden samengesteld uit RGB, Rood, Groen en Blauw. De code geeft aan hoeveel er van elke kleur moet worden gebruikt op de webpagina. Aan deze HEX code gaat altijd een ‘#’ vooraf.