Silicagelfeatured

Silica gel zakjes zijn nuttiger dan je dacht: 11 tips

Publicatie:

|

Laatste update:

|

Reageer

Geschreven door

Willem Hamilton

Update:

|

Reageer

Iedereen kent ze wel, die kleine zakjes met daarin plastic bolletjes. Silica-gel wordt meegeleverd met vele producten met als doel om vocht geen kans te geven.

Ook al belanden deze kleine zakjes silica gel vaak direct in de prullenbak, ze hebben vele toepassingen. In dit artikel vind je er 11!

Silica gel zakjes

Van je nieuwe schoenen tot je elektronica: deze onopvallende vochtvreter is eigenlijk een kleine held in de strijd tegen vocht en schimmel. Maar wat doet het precies, en waarom zit het in zoveel producten verstopt?

De witachtige korrels, die vooral bekend zijn van het nadrukkelijke “DO NOT EAT” waarschuwing, zijn eigenlijk een vorm van siliciumdioxide – hetzelfde materiaal waar zand van gemaakt is. Het grote verschil: deze korrels zijn speciaal behandeld om als een microscopische spons te werken. Ze kunnen tot wel 40% van hun eigen gewicht aan vocht opnemen, waardoor ze perfect zijn om producten droog en in optimale conditie te houden tijdens transport en opslag.

Silica-gel-zakjes
Via: bol

Vooral bij elektronica en andere vochtgevoelige producten zijn deze zakjes essentieel. Want hoewel een beetje water voor ons mensen geen probleem is, kan het voor je nieuwe smartphone of camera desastreuze gevolgen hebben. Silica gel vormt zo een onzichtbare beschermlaag tussen je dure gadgets en de vijandige buitenwereld.

Als kind vond ik ze altijd al fascinerend, maar zelfs nu nog wekken ze mijn interesse en ben ik op zoek gegaan, wat je er allemaal mee kan en heb een klein lijstje gemaakt.

Gebruik jij silica gel zakjes al? 💡

Herken jij die kleine zakjes in de verpakkingen van producten? Heb je silica gel zakjes zelf al eens gebruikt voor onderstaande aanleidingen of heb ik nog iets over het hoofd gezien?

Deel je ervaringen met silica gel zakjes in reactie onderin!

1. Voorkom dat je gereedschap gaat roesten

Silica gel is uitstekend om gereedschap te beschermen tegen roest. Leg een paar zakjes silicagel in je gereedschapskist om te zorgen dat je dierbare (of noodzakelijke) gereedschappen niet gaan roesten.

Hierbij is het natuurlijk van belang dat dat de opslagruimte zo luchtdicht mogelijk is.

2. Red je smartphone

Stel, je smartphone komt in aanraking met net iets te veel water en je wilt hem drogen. Natuurlijk kan dat in een bak rijst, maar silica gel werkt nog beter, er wordt simpelweg meer water geabsorbeerd. Alleen dat is al een reden om die zakjes te bewaren, just in case.

iPhone met water
Via: pixabay.com | PhotoMix-company, CC

3. Hou kruiden, specerijen, maar ook hondenvoer droog

Bewaar je hondenvoer in een emmer of zak, of heb je veel kruiden en specerijen die droog moeten blijven? Plak dan een zakje silica-gel erbij, maar zorg er wel voor dat dit niet vermengd wordt.

Bij hondenvoer kun je deze bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deksel plakken, of in aan de binnenzijde van de zak.

4. Droog bloemen en planten

Wil je planten of bloemen drogen? Ook hier helpt silica gel bijzonder goed bij. Het absorbeert vocht zeer effectief uit de bloemen zonder de structuur en kleur aan te tasten en is daarbij dus veel sneller dan aan de lucht drogen.

Voor het beste resultaat gebruik je een luchtdichte container en bedek je bodem met een laag silica gel. Leg vervolgens de bloemen voorzichtig neer en bedek ze met een meer silica gel.

Bloemen gedroogd
Via: depositphotos.com | Oko_elena

5. Nooit meer een beslagen ruit in de auto

Heb je last van beslagen ruiten in de auto? Leg dan een paar zakjes silicagel op het dashboard, onder de stoelen of deurvakken. De zakjes absorberen het overtollige vocht uit de lucht in je auto en de volgende keer zal je voorruit veel minder snel beslaan.

Vervang of regenereer de zakjes elke 2-3 maanden en pas natuurlijk op dat de zakjes niet in de buurt komen van kinderen of huisdieren. Check ook altijd of je de zakjes niet in te vochtige plaatsen legt (controleer bv. of je vloermatten niet te vochtig zijn).

Last but not least, kun je de zakjes beter niet direct op gelakte of leren oppervlakken leggen, om verkleuring te voorkomen!

6. Zorg dat je sporttas prettig (blijft) ruiken

Het is geen geheim dat een sporttas niet altijd even fris ruikt. Een zakje silica gel doet wonderen, want het kan inderdaad helpen bij het verminderen van geurtjes in een sporttas.

Plaats hierbij meerdere grote silica gel zakjes verspreid door de tas. Leg extra zakjes bij schoenen en in vakjes waar natte spullen hebben gezeten en vervang de zakjes elke 1-2 maanden of eerder als je merkt dat ze verzadigd zijn.

Let op dat silica gel alleen het vocht aanpakt. Voor hardnekkige geuren kun je het beste combineren met specifieke geurverwijderaars of een grondige wasbeurt van de tas zelf.

Zeker het proberen waard dus, tenzij je een zwak hebt voor die geur natuurlijk…

Via: depositphotos.com | assumption111

7. Zorg dat de linnenkast droog blijft

Niets is vervelender dan een vochtige handdoek of kleding uit de kast te trekken. Geloof het of niet, maar silicagel is ook hier weer de oplossing. Verspreid wat zakjes door de kast en er zal minder vocht achterblijven in kleding of linnengoed.

Het handigst is hierbij om grotere zakjes te plaatsen op iedere plank, maar je kan ook extra zakjes tussen hangende kleding hangen.

Plaats de zakjes niet direct op fijne stoffen… dat kan eventueel ook vlekken maken.

8. Haal de geur uit oude boeken

Oude boeken hebben een herkenbare, typische geur. Sommigen houden ervan, maar andere vinden dit minder prettig. Silica gel is ideaal voor het beschermen van oude boeken.

Plaats silica gel zakjes tussen de boeken op de plank of leg extra zakjes in dozen waar waardevolle boeken in worden bewaard.

Let wel op dat de silica gel nooit in direct contact staat met kwetsbaar papier of leer.

Via: pixabay.com | Jarmoluk, CC

9. Verleng de levensduur van je scheermesjes

Leg je scheermesje in een afgesloten bakje met daarbij silicagel-balletjes. Dit zorgt ervoor dat je mesje simpelweg langer scherp blijft.

10. Geef vocht geen kans in je cameratas

Mijn camera, ik ben er zuinig op. Maar het kan wel eens voorkomen, vooral omdat je hem meestel meeneemt, dat er regen of ander vocht in de tas komt. Dit voorkom je wederom door silica gel zakjes. Heb je een natte of gecondenseerde lens, dan zijn deze handige zakjes ook weer een oplossing.

Via: pixabay.com | Hans, CC

11. Conserveer je kerstspullen

Kerstspullen staan gemiddeld een maand of tien tot elf op de zolder, of zijn in ieder geval opgeborgen. Om te zorgen dat ze het volgende jaar er nog als nieuw uitzien, gebruik wat silica gel zakjes in de doos.

Silica gel zakjes kopen

Met bovenstaande tips hebben we het nut van silcagel denk ik wel bewezen. Nu denk je misschien, ik heb helemaal geen zakjes meer?

Silica gel zakjes
Via: bol.com

Geen nood, er zijn vele webshops die silicagel verkopen, zowel als korrels of als zakjes. Hier enkele producten met goede reviews:

Zakjes silica gel als droogmiddel
Zakjes silica gel als droogmiddel
4.0
Bol.com
Silica gel korrels met kleurindicator
Silica gel korrels met kleurindicator
4.8
Bol.com
Silica gel korrels voor bloemendrogen
Silica gel korrels voor bloemendrogen
4.7
Bol.com

Wat ga jij doen met silica gel zakjes?

Houd je jouw kruiden droog, of zorg je ervoor dat je sporttas lekker blijft ruiken? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Vanuit de Oostenrijkse bergen test Willem graag digitale tools uit of bedenkt slimme website-integraties binnen zijn digital agency Bright Idiots.

Plaats een reactie

Delen op: