Het merk Nothing van OnePlus-oprichter Carl Pei, timmert al jaren flink aan de weg. Na de eerste iconische Nothing Phone zijn er meerdere modellen op de markt gebracht. Eén van die modellen, de Nothing Phone (2A) Plus heb ik uitgebreid getest. De grote vraag is: is deze telefoon de moeite waard en hebben die flitsende LEDjes nu echt toegevoegde waarde?
Nothing Phone (2a) Plus
De Nothing Phone (2a) Plus is de grote broer van de 2a. Er zijn een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd, maar daarover later meer.
Dit toestel valt met een prijs van € 429 netjes in de midrange en biedt daarbij heel acceptabele specificaties. De Plus heeft een 6,7 inch, helder scherm, een stevige 5000 mAh-accu en een MediaTek-chipset. Maar de vraag is: wat merk je daar allemaal van in de praktijk?
Dat is precies wat ik je ga vertellen in mijn Nothing Phone (2a) Plus. Net als de naam (waarom die haakjes?), doen ze een aantal dingen anders. Een leuke test dus. Daarbij is dit mijn eerste Nothing Phone die getest heb.
De looks en prestaties
De voorkant van de Nothing Phone (2a) Plus ziet er eigenlijk uit zoals praktisch elke andere smartphone: vooral veel scherm. 6,7 inch om precies te zijn. Maar de achterkant is een ander verhaal.
Deze is transparant en beschikt over een drietal extra LEDs die afzonderlijk of gezamenlijk kunnen oplichten. Glyphs genoemd. Niet nieuw (wel voor mij, want mijn eerste Nothing), maar een kenmerk van alle bijna Nothing-toestellen tot nu toe.
Dit geeft het toestel een hele andere en vooral unieke look. Eigenlijk wel verfrissend dan een metalen of glazen achterkant van een toestel. Daarnaast zijn er allerlei functies voor deze Glyphs, maar daarover later meer.
De transparante achterkant, trekt wel de nodige vingerafdrukken aan. Geen ramp, wel goed om te weten. Zelf heb ik hier geen last van, maar het viel wel op dat dit meer is dan gemiddeld.
Onder de motorkap is deze Nothing Phone uitgerust met een MediaTek-chipset, iets wat gangbaar is bij midrange devices. Deze is ruim voldoende voor dagelijks taken. Meer dan. Ook het spelen van games leverde geen problemen op. Hou er rekening mee dat dit wel beperkt is tot een refreshrate van 60Hz, terwijl de maximale waarde 120 Hz is.
Het 6,7 inch-scherm is helder en vrij goed afgesteld. Ook kun je met de 1300 nits relatief goed zien in fel zonlicht. Het design en de prestaties zijn in orde, maar hoe bevalt het dagelijks gebruikt? Hoe lang gaat de accu mee en hoe is de software?
Software en accu
Bij de lancering, werd het toestel geleverd met Android 14 en Nothing OS 2.6. Het goede nieuws, dit is een relatief ingetogen softwareschil bovenop Android. Met andere woorden, dit blijft redelijk dicht bij standaard-Android en dat kan ik na al die jaren nog steeds enorm waarderen.
Nothing heeft er wel voor gezorgd dat de branding terugkomt in het toestel. In meerdere schermen zie je het iconische gestippelde lettertype van de fabrikant terug. Ik vind de Android-schil heel verfrissend, misschien zelfs wel een beetje oude OnePlus-stijl. Uiteraard voordat de grote invloeden van Oppo zichtbaar werden.
💡 Android- en beveiligings-updates
Nothing belooft 3 jaar Android-updates en 4 jaar security-updates. Dan weet je dus dat je het toestel de komende 4 jaar in ieder geval ‘veilig’ kunt gebruiken en 3 jaar lange nieuwe functies krijgt.
Dan misschien wel het paradepaardje van de 2a Plus. De accuduur. De accu is 5.000 mAh, maar houdt het bijzonder lang vol. Met de meeste smartphones, moet deze na een dag wel opgeladen worden. Deze niet. Na zo’n 1,5 dag zit er gemiddeld nog zo’n 15% batterij in. Ik ben (meer dan) tevreden.
Helaas wordt er geen oplader meegevelerd, alleen een USB-C naar USB-C kabel. De snelheid van het opladen is 50W en dat is lekker rap. Absoluut niet de snelste op de markt, maar wel (veel) sneller dan mijn iPhone bijvoorbeeld.
Foto en video
Ook van midrange toestellen worden de camera’s steeds beter. Achterop de 2a Plus vinden we twee camera’s. Een 50 megapixel hoofdcamera met daaraan toegevoegd een groothoeklens van tevens 50 megapixel. De frontcam is… jawel, 50 megapixel.
Maar goed, dat is natuurlijk op papier. De vraag is hoe deze in de praktijk werken en ik moet eerlijk bekennen: ik geef de foto’s een ruim voldoende. De hoofdcamera maakt gewoon goede foto’s, vooral gedurende de dag. Wel kan de dynamic range kan iets beter en soms zijn afbeelding net iets te veel belicht. De nachtmodus werkt out-of-the-box ook boven verwachting, de details zijn goed zichtbaar.
De selfiecam doet ook wat hij moet doen, inclusief de mogelijkheid tot 4k video-opnames. Standaard wordt de foto’s ook met 50 megapixel gemaakt, hetgeen resulteert in relatief grote foto’s qua opslag. Maar de kwaliteit is wel goed en vrij constant.
Nothing Phone (2a) Plus vs Nothing Phone (2a)
Aan het begin van de review heb ik de Nothing Phone (2a) Plus de grote broer van de 2a genoemd. Dit zien we onder andere terug in de licht verbeterde chipset, maar ook in de upgrade van de selfiecam. Hier is het verschil wel goed te zien.
Verder zijn beide toestellen redelijk gelijk, dus de vraag of het prijsverschil de moeite waard is, moet ik op dit moment nee zeggen. Op papier lijkt de 2a ruim betere waarde te bieden voor de prijs. Alleen als de selfiecam veel gebruikt, is de 2a Plus een beter keuze.
Conclusie
Ik ben positief verrast door de Nothing Phone (2a) Plus. Het toestel voelt prettig aan, ondanks de plastic achterkant en biedt een premium ervaring. De software is dik in orde, de accu heel goed en de vingerafdrukscanner werkt goed. Ditzelfde geldt voor het scherm.
Helaas wordt er geen oplader meegeleverd en is het geheugen niet uit te breiden, maar toch geeft ik de Nothing Phone (2a) Plus 4,5 sterren van de 5.
Gevonden bij
Wat wij goed vinden
Wat wij minder goed vinden