Je hoeft een product natuurlijk maar een naam te geven. Dan komt er dit uit: Samsung Bespoke Jet Bot Combo AI Steam robotstofzuiger met dweilfunctie VR7MD97714G/WA. Deze heb ik dus getest, en in deze review lees je of deze in gebruik net zo indrukwekkend is als de naam.
Samsung Bespoke Jet Bot Combo AI
Ok, ik noem de volledig naam niet nog een keer, maar je weet nu in ieder geval om welk model het gaat. Tijdens een event in Parijs eerder dit jaar werden de nieuwe Bespoke AI-apparaten aangekondigd. Daar heb ik een aantal demo’s gehad, naar het zelf testen van een product is natuurlijk veel leuker.
Dat is precies wat ik heb gedaan met deze Bespoke AI Jet Combo. Een robotstofzuiger met dweilfunctie van Samsung. Natuurlijk heb ik de schoonmaakpower getest, deel ik mijn ervaring met de ‘AI’ in dit apparaat en heb ik nog een aantal andere inzichten.
Installatie en ingebruikname
Super simpel. Uitpakken, even de onderdelen in elkaar klikken. Je verbazen over het formaat van het basistation. QRcode scannen (wel de juiste, met het Smartthings-logo) en je kunt aan de slag.
Hier doorloop je de installatie via de app en eigenlijk ben je binnen 15 minuten na het openen van de doos klaar om aan de slag te gaan. De instructies zijn duidelijk en je ziet ook meteen waar het water bijgevuld moet worden. Doe dit gewoon met koud water overigens, zonder schoonmaakmiddel.
Vervolgens kan het feest beginnen en gaat de robotstofzuiger de kamer verkennen. Dit kun je zien in de app en ik was eigenlijk onder de indruk hoe snel dit gebeurde, maar ook goed dit klopte. Eigenlijk heb ik hier niets aan hoeven veranderen, alleen een klein ‘verboden gebied’ toevoegen voor een deur. Daar bonkte hij – ’s nachts – nog wel eens tegenaan. Maar na het toevoegen van deze no-go-zone in de app verliep alles weer volgens plan en schema.
Schoonmaken en obstakels
Ok, de ruimte is nu bekend. Nu kan Yeti, zoals hij liefkozend werd genoemd, aan de slag. Hierbij heb je binnen de app een aantal instellingen.
Uiteindelijk heb ik hier een schema voor ingesteld, maar initieel is het eigenlijk ook wel leuk speelgoed. De robotstofzuiger kan een aantal dingen doen:
- Stofzuigen
- Dweilen
- Stofzuigen en dweilen in één
Als ik wilde dweilen, koos ik altijd voor de laatste optie. Logisch en efficiënt.
Het schoonmaakresultaat was goed te noemen, vooral voor een robotstofzuiger. Natuurlijk komt deze door zijn ronde vorm niet in de hoekjes, maar het resultaat is bewonderingswaardig. Dit zie je ook in het ‘vuile’ waterreservoir, waar het water ook echt vervuild is.
Daarnaast ging hij in 95% van de gevallen ook goed om met voorwerpen. Een paar schoenen dat in de weg stond, of een rugzak die op de grond stond. Hier ging hij netjes omheen en de volgende keer checkte hij weer opnieuw of deze er nog stond.
Voor deze objectherkenning gebruikt deze Samsung robotstofzuiger ook AI. Het is lastig te zeggen of dit beter is met of zonder AI, maar ik kan wel concluderen dat dit gewoon goed werkt.
Zoals aangegeven, heb ik uiteindelijk een schema gemaakt waarbij hij in de nacht aan de slag gaat. Hierbij wissel ik dweilen en stofzuigen af. Elke dag even stofzuiger, om de dag hier ook meteen achteraan dweilen. Zoals aangegeven, heb ik ‘m relatief kort gebruikt, maar in die drie weken werkte dit naar behoren.
Robotstofzuiger vs fietsaccu
In de nacht laad ik vaker mijn fietsaccu op, op het aanrecht. Hier is een handig stopcontact en is er genoeg ruimte. Ik was me er nooit van bewust, maar meestal hangt het snoer van deze oplader dan in een lus richting de grond.
Doordat ik de robotstofzuiger in de nacht zijn werk laat doen, hoorde ik hier ineens een hard geluid. Nadat ik de camera’s had gecheckt, kwam ik tot de conclusie dat dit de robotstofzuiger was. In de ochtend bleek mijn fietsaccu op de grond te liggen en was lag de oplader aan de andere kant van de kamer.
Het snoer van de oplader van de accu, hing dus net boven de grond. Dit had de stofzuiger niet gezien en zo is de accu dus van het aanrecht afgevallen. Gelukkig is dit goed afgelopen en kon ik – na een check – mijn fietsaccu gewoon blijven gebruiken.
De les: zorg dat jou dit niet gebeurt. Heb je een robotstofzuiger, zorg dat je geen laaghangende kabels hebt. Dit is niet de schuld van specifieke deze Samsung robotstofzuiger overigens, maar meer een algemeen ‘probleem’.
Smartthings-app – instellingen en meldingen
De Smartthings-app is beschikbaar voor Android en iOS en is de laatste jaren stukken beter geworden. De installatie was kinderlijk eenvoudig, maar ook de instellingen zijn goed te bereiken.
Leuk om te zien is dat er elke keer een schoonmaakrapport wordt gegenereerd, waarbij je exact kunt zien welke route hij genomen heeft. Hierbij wordt onder andere ook het aantal vierkante meters getoond. Dit klopte niet altijd, zo leek het. Maar eerlijk: hier hecht ik niet zoveel waarde aan.
Binnen de app kun je een aantal instellingen voor de Samsung Bespoke Jet Bot Combo doen. Onder ander de hoeveelheid water die gebruikt moet worden bij het dweilen. Ook wordt er getoond hoeveel stroom er verbruikt is (in mijn geval 3,59 kWh gedurende een kleine 3 weken).
Verder geeft de app ook aan als je zaken moet schoonmaken, vervangen of andere acties ondernemen. Hiermee biedt Samsung een complete app-ervaring voor deze robotstofzuiger.
Toch nog even over AI…
Ja, deze robotstofzuiger werkt goed. Maar of deze zo goed (of misschien wel beter) werkt door AI vraag ik me nog steeds hardop af. Is de AI echt van toegevoegde waarde, of is AI het nieuwe smart? Jaren geleden werd ineens alles smart, nu AI.
Op de productpagina van de Samsung Bespoke Jet Bot Combo AI komt het woord AI zo’n 89 keer voor (ja echt!). Dus het is wel een (marketing-)term die geassocieerd wordt met deze lijn.
Maar of het nu AI is, of niet. Het is een robotstofzuiger die zijn werk goed doet. Heel goed en daar betaal je ook voor. € 1499 om precies te zijn.
Dus, kopen of beter niet?
Het is een gewoon goede robotstofzuiger. De ruimte mappen gaat snel, in voorwerpen ontwijken is ‘ie bedreven en het schoonmaakresultaat mag er zijn. Dit geldt ook voor de app. Het station is wat aan de grote kant, maar het hete hangijzer blijft de prijs. € 1500 is veel geld voor een robotstofzuiger, maar vergelijkbare modellen van concurrenten komen hier ook in de buurt.
Voor mij persoonlijk is dit teveel om hieraan uit te geven, maar als je het budget hebt, dan is het gewoon een goede aankoop.