Als je op zoekt bent naar een dongle om Android Auto draadloos te maken, dan is er steeds meer keuze. Eén van de opties is AAWireless, een populaire manier om je telefoon niet meer in te pluggen als je Android Auto wil gebruiken. Maar moet je AAWireless, een Nederlands product, nu wel kopen eigenlijk?
Dat is precies wat ik heb uitgezocht en na uitgebreid testen kan ik dan ook deze review schrijven.
Nieuwe versie aangekondigd: AAWireless 2
Er is een nieuwe versie aangekondigd, de AAWireless 2. Deze krijgt een andere vormfactor en fysieke knop. Meer details op de site van AAWireless.
AAWireless 2 updates ontvangen?
Natuurlijk volg ik de ontwikkelingen van AAWireless 2 op de voet. Wil je op de hoogte blijven? Vul dan hieronder je gegevens in.
AAWireless: hoe het allemaal begon
De lancering van AAWireless gaat terug naar 2020, toen er een project op IndieGogo online kwam. Twee jaar eerder werd het idee geboren. Deze crowdfunding eindigde bijzonder succesvol, vooral voor een hardware-product. De initiële crowdfunding zorgde dat ook voor genoeg geld om de eerste productie-run te starten.
AAWireless is daarna snel verder gegroeid en door de nodige ontwikkelingen aan onder andere de app, is het één van de populairste Android Auto dongles geworden.
Leuk feitje: AAWireless zit in Groningen en is dus een Nederlands product. Het wordt ook in Europa gemaakt.
Maar de vraag is natuurlijk: moet je de AAWireless kopen of beter niet? Als je de hele review hebt gelezen, denk ik dat ik deze conclusie wel logisch is: ja! AAWireless is een goed doordacht en vooral goedwerkend product dat eenvoudig geïnstalleerd kan worden.
AAWireless kopen kun je beste via de website van de fabrikant doen, hier heb je altijd de beste prijs. Voor een (advies)prijs van € 69,99 heb je AAWireless binnen een paar dagen in huis (of in de auto…)
Wat wij goed vinden
Wat wij minder goed vinden
Het probleem: Android Auto is niet (altijd) draadloos
Er komen nog steeds auto’s van de lopende band, waar het infotainment systeem geen ondersteuning heeft voor draadloze Android Auto en Carplay.
Gelukkig zijn er deze dongles, die het wel mogelijk maken om jouw smarthome zonder kabels te verbinden met de headunit, het ‘schermpje’, van jouw auto. Eén van deze producten is AAWireless. Maar laten we eerst kijken naar de voor- en nadelen van een draadloze Android Auto-dongle.
Review AAWireless: Android Auto draadloos
Na ontvangst van de AAWireless ben ik er uiteraard meteen mee aan de slag gegaan. Laten we eerst eens bekijken wat er allemaal in het doosje zat:
- De AAWireless dongle
- USB-A naar USB-C kabel
- Gebruiksaanwijzing
Dat was het, maar eigenlijk is het ook meer dan voldoende. Meer heb je niet nodig om met deze draadloze Android Auto dongle aan de slag te gaan.
De installatie
Als je aan de slag wil met nieuwe gadgets, kun je twee dingen doen: de gebruiksaanwijzing erbij nemen of niet. Uiteraard koos ik hier voor het laatste.
De eerste stap was om de app te downloaden, deze kun je in de Play Store vinden. Interessant om te zien dat de app >100.000 geïnstalleerd is. Je kunt dan ook meteen een inschatting maken van hoe populaire de AAWireless is.
Alvorens ik de app had geopend, had ik ook de dongle al verbonden met de USB-poort van de auto, maar dit bleek niet de juiste volgorde te zijn. De app heeft gelukkig een duidelijke wizard.
- Allereerst moet je de app openen, de auto starten en de wizard volgen. Hier dien je eerst Android Auto bedraad te starten, een aantal toestemmingen geven en vervolgens kun je de AAWireless verbinden met de USB-poort (of Android Auto USB-kabel).
- Nadat je dit gedaan hebt en deze is opgestart (dat duurt zo’n 20 seconden), dan kun je verbinding maken. De initiële setup van de dongle gaat overigens via Bluetooth. Als je vervolgens draadloos wil verbinden, wordt wifi gebruikt.
- Na nog een aantal schermen doorklikken, werd er verbinding gemaakt. Zo eenvoudig kan het zijn. De installatie heeft in totaal nog geen 5 minuten geduurd. Ideaal!
Handig om te weten
AAWireless kun je ook met meerdere telefoons gebruiken. Wel zo handig natuurlijk.
AAWireless bij dagelijks gebruik
Als je niet merkt dat je een product gebruikt, is dat een eigenlijk een heel goed teken. Dat is precies het geval bij de AAWireless draadloze Android Auto-dongle.
Als je instapt en de motor start, gaat de rest vanzelf. Er wordt automatisch verbinding gemaakt en Android Auto verschijnt zomaar op het scherm.
De verbinding is stabiel, ook tijdens mijn langste rit bij testperiode (30 mins) bleef de verbinding gewoon continu actief. Mocht ik dat bij een echte lange rit anders ervaren, zal ik deze review uiteraard van een update voorzien.
Accuduur van gekoppelde smartphone
Een nadeel van deze en andere Android Auto dongles is dat je telefoon wat sneller leeg zal gaan.
Heb je een bedrade aansluiting, dan wordt de smartphone direct opgeladen tijdens het gebruik. Bij een draadloze verbinding is dat niet het geval.
Rij je dus een wat langere afstand, dan moet je mogelijk je smartphone toch bijladen met bijvoorbeeld een 12V lader voor in de auto. Bij Android Auto wordt namelijk jouw telefoon gebruikt voor de rekenkracht die nodig is voor Android Auto. Dit vergt meer van je accu.
De app van AAWireless
AAWireless heeft een eigen app uitgebreid. Die heb ik al kort besproken bij de installatie, maar je hebt nog meer instellingen en mogelijkheden.
Zo is het misschien wel de belangrijkste functie de mogelijkheid om de dongle van een nieuwe firmware te voorzien. Daarnaast zijn er nog andere opties aanwezig om te zorgen voor optimale compatibileit van de dongle met de auto. Denk hierbij onder andere:
- USB-modus: hier kun je onder andere kiezen voor Standaard, Direct, MTP, MPT with forced start en MTP with retry.
- Passthrough mode – Dit is om te zorgen dat de data die op en neer gestuurd al dan niet wordt aangepast. De reden om dit aan te passen is als het niet goed werkt.
- Wifi-settings – Hier kun je onder andere de band aanpassen (2.4 en 5 GHz). Deze staat standaard op 5GHz.
- Start/Stop – Als je jouw headunit (schermpje) uitzet, dan wordt ook de AAWireless uitgezet. Dat kun je hier instellen.
Daarnaast zijn er nog meer opties, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de DPI. Hiermee kun je het aantal pixels per inch nog aanpassen.
Zoals je ziet, is de app meer dan compleet en zijn er veel functies aanwezig om te zorgen dat Android Auto draadloos volledig naar jouw wens gebruikt kan worden.
Tot slot: AAWireless kopen of beter niet?
Aawireless is gewoon een goed product. Je merkt dat het al even op de markt is en daardoor relatief volwassen functioneert. De verbinding is snel, de installatie eenvoudig. Dus ik zou zeggen… Doen!
Ben je nog op zoek naar meer info, dan kun je ook terecht op onder andere Reddit, hier is een grote schat aan info te vinden over dit product.
Beste, zowel mijn vrouw als ik hebben een Android toestel inclusief Android Auto. Is het mogelijk dat er twee Androids aangemeld kunnen worden (niet tegelijkertijd, maar afzonderlijk van elkaar)?
Alvast bedankt!
Yes, dat kan gewoon 🙂
Hallo, werkt de dongle ook met een aftermarket ingebouwde android auto unit. Android auto is door de dealer van mijn auto ingebouwd.
Yes, zou normaal gewoon moeten werken!