Tech staat deze dagen niet altijd in het zonnetje en vaak ook terecht. Laten we niet vergeten dat technologie op zo veel vlakken een groot verschil kan maken voor mensen. Zoals bij deze ALS-patiënt.
Sensoren
ALS is een vreselijke ziekte, een voor een vallen je spieren uit, totdat je niet meer kunt bewegen en communiceren. Dat laatste is natuurlijk vreselijk, maar technologie biedt hier uitkomst.
In het UMC Utrecht is een computer ontwikkeld die ervoor kan zorgen dat mensen met een verlamming toch kunnen blijven communiceren. Het gaat hier om neuroprothesen die ook wel BCI’s of Brain-Computer Interfaces worden genoemd. In het hoofd van de patiënt worden sensoren geplaatst die signalen van de hersenen kunnen opvangen.
De computer die deze signalen ontvangt kan deze weer omzetten in handelingen. Omdat het apparaat de signalen ontvangt uit het gebied dat de handbewegingen aanstuurt kan zo een handeling bijvoorbeeld een muisklik zijn. Op deze manier kan de patiënt zijn verzorger laten weten wat er aan de hand is. Overdag maar belangrijker, ook in de nacht.
Lang volgehouden
De vrouw waarbij de sensoren geplaatst waren heeft maar liefst zeven jaar lang deze manier kunnen gebruiken. Na zeven jaar stopte de sensoren met het ontvangen van signalen. Volgens het UMC Utrecht niet omdat het apparaat niet meer werkte, maar omdat de ALS ook de zenuwen van de patiënt verlamden.
Wil je meer weten over de ziekte ALS en wil je misschien wel doneren?
Ga dan naar ALS.nl.