screenshot

5 apps en tools die ik dagelijks gebruik

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Ruud Caris

Laatste update:

Ik ben gek op tooltjes. Nieuwe, glimmende tools. Ik test er dan ook veel, vaak. Te vaak. Maar er zijn ook een paar blijvertjes, die ik elke dag gebruik en daar deel ik alles over in dit artikel. Wat kun je ermee en wat vind ik er goed aan.

Tools voor dagelijks gebruik

Toen ik bezig was met de voorbereiding en research van dit artikel, kwam ik erachter dat ik eigenlijk best wel wat tooltjes en apps dagelijks gebruik. Natuurlijk de ‘standaard-apps’, zoals bijvoorbeeld WhastApp, maar deze heb ik buiten beschouwing gelaten.

Ook de hele specifieke tools, zoals de nieuwsbrieftool, statistieken van de site en dergelijk heb ik niet in het lijstje verwerkt, maar mogelijk deel ik deze nog op een later moment. Onderstaande apps heeft iedereen wat aan, dus hopelijk jij ook.

Ik heb dit ook besproken in de Nozie podcast, dus hieronder komen de apps ook in videovorm.

1. Todoist

De afgelopen jaren heb ik veel (nee echt veel) to-do-apps gebruikt, getest en er weer mee gestopt. Om er een aantal te noemen: TikTik, Things 3, Apple Reminders, Twos, Microsoft To-Do, Any.do en nog een aantal.

Maar ik blijf steeds terugkomen bij good old todoist. Deze werkt voor mij gewoon goed, overzichtelijk en er zijn een aantal dingen waar ik enorm aan gehecht ben geraakt.

Zo is Todoist erg goed in het herkennen van teksten: als ik bijvoorbeeld volgende week maandag om 10 uur een to-do + reminder wil inplannen, dan type je bijvoorbeeld: Artikel schrijven maandag 10:00 voor 1u. Dan zie je dat dit voor maandag, van 10-11 wordt ingepland, inclusief een reminder.

Daarnaast is Todoist erg customizable. Je kunt veel aanpassingen doen in de weergave, bijvoorbeeld een lijst, kanban, maar ook agenda.

Hierdoor is Todoist รฉรฉn van de tools geworden waar ik toch vaak weer snel naar terugkeer als ik een uitstapje heb gemaakt. Ze bieden ook een gratis (pro) proefperiode van 2 maanden.

Todoist

4.8

Wat wij goed vinden

  • Veel customization mogelijk
  • Apps voor alle platformen beschikbaar
  • Uitgebreide gratis versie
  • Verschillende integraties, o.a. Google Calendar
  • Gamification met Karma
  • Goede allround ervaring

Wat wij minder goed vinden

  • Geen timetracking aanwezig

2. BrainFM

Soms ben ik productief, soms ook niet. Dan ga ik van tab naar tab, van site naar site, van YouTube naar Youtube. Soms is dat wel prettig, maar vaak ook niet.

Ik heb al van alles geprobeerd, blokkeer-apps, streng zijn, maar niets werkte echt. Toen kwam ik een paar jaar geleden BrainFM tegen. Een tool die belooft focus te brengen tijdens het werk.

Dit doen ze door middel van geluid en/of muziek. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en BrainFM is รฉรฉn van de tools die dit beschikbaar heeft gemaakt.

Het is mogelijk om allerlei geluiden, stijlen en instrumenten te combineren, zodat je een unieke sound krijgt. Eerlijk is eerlijk: ik was sceptisch. Maar inmiddels gebruik ik dit praktisch elke dag als ik aan het werk ben.

Dit zorgt ervoor dat ik me simpelweg langer kan concentreren. Minder snel afgeleid raak. Hoe het precies werkt weet ik nog steeds niet, maar voor mij werkt het erg goed.

Zelf proberen kan ook, ze bieden sinds kort ook een gratis trial aan, zodat jij ook kunt ervaren of het voor jou werkt. Of niet.

BrainFM

4.5

Wat wij goed vinden

  • Het werkt echt (althans voor mij…)
  • Veel mogelijkheden qua geluiden en instrumenten
  • Apps beschikbaar
  • Gratis proefperiode

Wat wij minder goed vinden

  • Toch wel een investering – maar let op, er zijn vaak kortingen

3. Spark

Gmail. Dat is wat ik na al sinds de eeuwwiseling gebruik. Ooit gebruikte ik ook nog Firebird, de mailclient van Firefox, maar dat is al erg lang geleden. In alle jaren daarna, was het de Gmail-app (en nog even Inbox, een tool die ik enorm mis(te)).

Maar een paar jaar geleden kwam ik Spark tegen. Een mail-app voor Android, iOS, Windows en Mac. Geen websversie helaas, maar wel een compleet ervaring met handige swipeacties, ondersteuning voor veel emailproviders en meerdere accounts.

Vooral dat laatste is Gmail niet altijd even goed in. Wil je bijvoorbeeld de ‘Reclame’ tab bekijken, dan moet je specifiek naar dat account gaan in de app, om dit vervolgens te bekijken. Niet handig. Daarnaast zijn er nog de nodige AI-functies toegevoegd in de betaalde versie om emails te schrijven of samenvatten. Vooral dit laatste gebruikte ik regelmatig, maar het is niet op zichzelf de moeite waard om daarvoor een betaald abonnement te nemen. Dat heb ik dan ook opgezegd.

Wellicht dat dit er binnenkort weer komt, want ik overweeg toch een jaartje Setapp te doen, waar ook Spark Mail beschikbaar is.

Hoe dan ook, wil je eens iets anders dan Outlook, Apple Mail of Gmail, dan is Spark Mail een goede aanrader.

Spark Mail

4.5

Wat wij goed vinden

  • Zeer stabiele, goedwerkende app
  • Veel mogelijkheden voor filteren en weergaves
  • Emails schrijven of samenvatten met AI (โ‚ฌ)
  • Beschikbaar op alle platformen (o.a. Mac, Windows, Android en iOS)
  • Veel integraties, o.a. met Todoist

Wat wij minder goed vinden

  • Geen webversie

4. Arc Browser

Arc is de browser die ik niet wist dat ik nodig heb, maar erg aan gehecht ben geraakt. Initieel alleen voor Mac, maar inmiddels ook voor Windows en aangepaste apps voor iOS en Android.

Arc heeft een andere benadering van de browser. Je hebt een sidebar, met daarin al jouw tabjes. Deze kun je indelen per ‘Workspace’. Handig voor bijvoorbeeld zakelijk en privรฉ, of een speciale Workspace met alle snelkoppelingen voor jouw YouTube-kanaal.

De makers hebben in korte tijd veel functies uitgebracht, onder andere een soort van kladblok, waar je allerlei snippets, sites en afbeeldingen kunt samenvoegen. Arc Easel genaamd. Gebruik ik zelf niet echt, maar de mogelijkheden zijn er wel.

Natuurlijk zijn ook AI-functies, maar deze sla ik meestal ook over in de browser. Neemt niet weg dat de navigatie (CMD + T) voor ALLES briljant is. Nieuwe pagina’s openen, zoekopdrachten, een ChatGPT-prompt enz. Dit maakt dat ik – na een week gewenning – erg snel kan werken met deze browser.

The Browser Company, het bedrijf achter Arc, heeft echter aangegeven geen nieuwe functies mee te ontwikkelen voor Arc. Het past niet meer in de filosofie die ze hadden (of hebben) voor een browser. Wel wordt er nog onderhoud gedaan en beveiligingsupdates uitgebracht. Zolang dit het geval is, zal ik ‘m blijven gebruiken.

Ik ben erg enthousiast over Arc. Dim gebruikt ‘m inmiddels ook op Windows en wil ook niet meer terug naar standaard-Chrome of Firefox. Zoek je een alternatief voor Arc, gebaseerd op Firefox, dan check Zen Browser. Deze is nog in Alpa, dus de nodige bugs, maar het is veelbelovend.

Arc Browser

4.4

Wat wij goed vinden

  • Zeer prettige bediening met generieke zoekbar (CMD + T)
  • Overzichtelijk met sidebar
  • Gebaseerd op Chromium – Chrome-extensies werken dus ook
  • Werkt gewoon lekker: eenmaal gewend en je wil niet meer anders

Wat wij minder goed vinden

  • Vraagt wat gewenning
  • Kan soms wat log en traag zijn
  • Geen nieuwe features meer, wel onderhoud en beveiligings-updates

5. Podimo

Betalen voor een podcast? Nooit. Althans dat dacht ik een paar jaar geleden. Maar inmiddels gebruik (en betaal) ik Podimo. Deze podcast-app is naast een podcastspeler, ook een aanbieder van een aantal exclusieve podcast. Zo luister ik wekelijks naar Man man man de podcast, maar ook POM (Podcast over Media). Deze zijn exclusief te beluisteren op Podimo.

Vroeger, gebruikte ik Pocketcast, daarna een tijdje Google Podcast (maar die bestaat niet meer…) en Apple podcast. Maar inmiddels ben ik volledig overgestap naar Podimo. Alle ‘gratis’ podcast zijn er te vinden (dus ook Nozie de podcast), maar ook een aantal betaalde + luisterboeken.

Doordat de app het complete aanbod heeft, is het mijn go to podcast-app geworden. Twijfel je, er is een gratis proefperiode beschikbaar via de knop hieronder (60 dagen), maar de app is niet gratis te gebruiken. Je dient er echte een abonnement top te nemen. Check ook mijn volledige review.

Podimo

4.5

Wat wij goed vinden

  • Prima app na laatste updates
  • Groot aanbod exclusieve podcasts (o.a. Manmanman, Moordcast, #1 aller tijden)
  • Luisterboeken beschikbaar
  • Compleet platform
  • Ook te gebruiken als reguliere podcast-app voor alle andere shows

Wat wij minder goed vinden

  • Met โ‚ฌ 6,99 per maand niet goedkoop

Heb jij tips?

Zelf kan ik (te) enthousiast worden van nieuwe tooltjes en apps. Natuurlijk struin ik fora, Reddit en nieuwsbrieven af voor nieuwe inspiratie. Maar ik hoor het ook graag van jou. Wat is jouw ‘gem’? Wat zijn jouw favoriete apps? Deel het in de comments, vind ik leuk!

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Uit 't zuiden en richtte in 2008 Androidworld op. Kan enthousiast worden van knopjes, snoertjes, smarthome en gadgets. Doet podcast-dingen met Dimitry in Iets met Tech en runt ook Bright Idiots, een digital agency.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Delen op: