Een van de grootste problemen van generatieve AI is dat het zo goed is dat het niet meer van echt te onderscheiden. Dat kan een probleem zin wanneer het belangrijk is dat een afbeelding authentiek is. Hoe kunnen we het internet nog vertrouwen hierin?
De fake afbeeldingen vliegen ons om de digitale oren. Ze worden gemaakt voor de lol, voor de kunst, maar ook om te bedriegen. Het is nodig dat je altijd te weten kunt komen of de afbeelding op het datingprofiel wel echt is, om maar een voorbeeld te noemen.
C2PA
https://c2pa.org/Om het bovenstaande probleem te verhelpen is er een coalitie gevormd. De afkorting C2PA staat voor ‘Coalition for Content Provenance and Authenticity’. Zoals je zult begrijpen gebruiken we liever de afkorting.
Deze coalitie maakt een technische standaard welke laat zien hoe een afbeelding gemaakt is, waar die gemaakt is en hoe deze gemaakt is. Bedrijven zoals Amazon, Microsoft, Adobe, Arm, OpenAi, Intel, Truepic en Google hebben zich aangesloten.
Laatste genoemde is een van de eerste die op grote schaal actie gaat ondernemen om de technische standaard van de C2PA te implementeren.
Zoekresultaten
In de zoekresultaten zal er bij een gevonden afbeelding de volgende tekst met link komen te staan ‘about this image feature’. Deze link zal informatie gaan geven over de herkomst van deze afbeelding. Zo zul je zien met welke camera deze is gemaakt of dat de afbeelding door Photoshop is bewerkt, maar ook of de afbeelding gemaakt is door AI.
Google is ook van plan om deze techniek tie te gaan passen in zijn advertentiesysteem. Daarna zal er ook gekeken worden naar YouTube.
De kwaliteit van de meldingen in Google Zoeken is wel mede afhankelijk van de inzet van andere bedrijven. Denk daarbij aan producenten van camera’s zoals Nikon en Canon. Ook hebben Google en Apple de C2PA techniek nog niet geïntegreerd in de camera’s van hun smartphone. Er is dus nog een lange weg te gaan.