Powerbaas P1-meter

Review Powerbaas P1-meter: meet energie zonder abonnement

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Ruud Caris

Laatste update:

Powerbaas P1-meter

  • Zeer actieve ontwikkeling
  • Geen abonnement nodig
  • Ook DIY-versie beschikbaar
4.2
/5
Conclusie.

Initieel was Powerbaas een DIY-apparaat, zonder dat daar een app bij geleverd werd. Sinds begin 2023 is er ook een versie, waarbij je de Android-app en iOS-app kunt gebruiken. Dat is de versie die ik heb getest.

De Powerbaas P1-meter is niet moeders mooiste, maar er is wel veel data beschikbaar voor de doe-het-zelver. In de app kun je slimme stekkers koppelen (o.a. KlikAanKlikUit), maar ook een aantal omvormers. De Powerbaas P1-meter is voor mensen bedoeld die graag controle hebben over hun eigen data en dit willen koppelen aan Homey, Domoticz, Home Assistant en anderen.

Met € 49,95 niet de goedkoopste, maar er is geen abonnement nodig of beschikbaar. Dus absoluut een interessante optie om te bekijken.

Bekijk actuele prijs

Gevonden bij:

Bol

Wat wij goed vinden

  • Privacy hoog in het vaandel
  • Geen abonnement nodig
  • Slimme stekkers (o.a. KlikAanKlikUit) koppelen
  • DIY-versie met Adruino beschikbaar
  • Actieve ontwikkeling van firmware en app
  • Data onbeperkt beschikbaar en wordt dus niet verwijderd na een bepaalde periode

Wat wij minder goed vinden

  • Design van app wat minder gelikt
  • Wat hogere initiële aanschafprijs
  • Nog geen gekoppelde energietarieven

In mijn zoektocht naar de perfecte P1-meter kwam ik ook Powerbaas tegen. Een Nederlands product, begonnen als DIY-verise, maar inmiddels een volwaardig consumentenproduct. In deze Powerbaas P1-meter review deel ik mijn ervaringen van de afgelopen weken met deze energiegadget.

Powerbaas

Powerbaas heeft een andere oorsprong en filosofie dan de P1-meters die eerder getest heb. Zo staat data en privacy hoog in het vaandel en werken ze ook samen met betaalbare, andere producten. Denk bijvoorbeeld een slimme stekkers.

Daarnaast biedt Powerbaas géén abonnement aan. Je betaalt dus eenmalig een bedrag en hebt altijd toegang tot je eigen data. Verder is er een actieve ontwikkeling en Adruino-versie. Veel om over te praten dus.

De afgelopen week heb ik de ‘consumenten’ versie van de Powerbaas P1-meter uitgebreid getest. Hierbij heb je via de cloud toegang tot jouw energie-data met de Android en iOS-app.

Powerbaas P1-meter installeren

Om gebruik te maken van de Powerbaas heb je een slimme meter nodig met een P1-poort. Afhankelijk van de SMR-versie heb je extra stroom nodig. Heb je SMR 2 of 4, dan die je de Powerbaas via een USB-C-poort te voorzien van stroom. Bij SMR 5 of hoger is dit niet nodig.

Zelf heb ik een SMR4-meter, dus ik had de extra stroomvoorziening wel nodig. De installatie was ook hier weer vrij eenvoudig. Een kwestie van de app downloaden, P1-meter aansluiten en de stappen doorlopen. Dit is onder andere het aanmaken van een account en invullen van de wifi-gegevens.

Powerbaas P1-meter

De Powerbaas bevindt zich in een eenvoudige witte kunststof case, met daarop een sticker van het merk en wat gegevens aan de achterzijde. Daarnaast is er een USB-C-poort en P1-poort aanwezig. Voor zover het relevant is: het is niet de mooiste. Hij ziet er vooral heel functioneel uit. Nu is dat niet echt belangrijk in een meterkast, maar ik wilde het toch even delen.

De app en data

De app is beschikbaar voor Android en iOS en biedt inzicht in jouw verbruik. In tegenstelling tot de Chargee Sparky, is er hier geen historische data beschikbaar via P4. Vanaf het moment dat je jouw Powerbaas hebt geïnstalleerd, wordt de data bijgehouden en weergegeven.

In de app zie je op verschillende schermen jouw verbruik. Het startscherm biedt een realtime weergave van jouw actuele verbruik voor elektriciteit. Bij de huidige slimme meters is dit niet beschikbaar voor gas, helaas.

Verder kun je het verbruik over de afgelopen periode bekijken van zowel gas als elektriciteit. Hierbij zien je ook de opgewekte energie. Handig om te weten: staat er links onderaan een huisje, dan heb je een lokale verbinding, staat er een wolkje, dan via de cloud.

Ook goed om te weten, is dat de data onbeperkt zichtbaar zal blijven. Deze wordt dus niet na één jaar verwijderd. Daarnaast wordt alleen data naar de cloud gestuurd als dit écht noodzakelijk is. Er gebeurt zoveel mogelijk lokaal, om jouw privacy zoveel mogelijk te waarborgen.

Omvormers koppelen

Powerbaas heeft ondersteuning voor een aantal omvormers, die via de app te koppelen zijn. Mijn omvormer (Zeversolar/Solplanet) staat er helaas niet tussen, maar onder andere Enphase, SolarEdge, Growatt, Goodwe en Solax kunnen gekoppeld worden. Hierdoor krijg je meer data over de opwek en het verbruik van jouw zonnestroom.

💡 Solar-integraties draaien NIET in de cloud – en dat is goed

De integraties met deze omvormers draaien volledig lokaal op de Powerbaas-module. Deze data (los van de historische gegevens) wordt dus niet via de cloud bijgehouden.

Schakelaars en energietarieven

Zoals je ziet op de screenshots, staat er ook een tabje schakelaars. Hier kun je een aantal slimme stekkers koppelen en volgens de filosofie van de makers, zijn dit betaalbare producten. Onder andere KlikAanKlikUit en Shelly-stekkers kunnen gekoppeld worden.

Hier kun je vervolgens weer acties op uitvoeren. Dus bijvoorbeeld:

Als zonne-opwerk > 500w is dan zet deze stekker aan

Door deze slimme taken aan te maken kun je beter gebruik maken van de opgewekte stroom en kun je allerlei automatiseringen doorvoeren binnen de app. Zonder extra kosten, in tegenstelling tot een aantal concurrerende P1-meters.

💡 Slimme acties op basis van actueel verbruik

Zonder extra kosten, kun je voor ondersteunde slimme stekkers (KlikAanKlikUit en Shelly) slime acties uitvoeren op basis van jouw verbruik. Dus wek je veel op, laad dan mijn fietsaccu op.

Helaas heeft Powerbaas nog geen mogelijkheid om (dynamische) tarieven te koppelen. Je ziet dus jouw verbruik wel, maar alleen in kWh of m3. Wel is het mogelijk om via instellingen>contact te checken hoeveel je in een bepaalde periode verbruik hebt. Vul hier de startdatum van jouw contract in en je ziet het exacte verbruik.

Powerbaas P1-meter

Laat ik voorop stellen: de app werkt goed en toont veel data. Ik ben zelf niet echt fan van het design van de app, het ziet er enigszins nostalgisch, nerdy uit. Dit staat het gebruik natuurlijk niet in de weg, maar wel goed om mee te nemen.

Meldingen en integraties

Binnen de Powerbaas-app kun je meldingen ontvangen. Zo wordt er standaard, elke avond om 22u een bericht verzonden, met daarin het verbruik van de dag. Dit wordt dan vergeleken met de voorgaande dag, zodat je ziet of jouw verbruik hoger of juist lager is.

Powerbaas screenshot melding

Powerbaas biedt mogelijkheden om te integreren met de meer specialistische en uitgebreid smarthome-platformen. Zo is er een integratie met: Homey, Home Assistant en Domoticz. De module is te benaderen via een lokale API, waardoor je de data in deze systemen kunt gebruiken.

Aanvullende producten en DIY-versie

Het bedrijf biedt naast de P1-meter ook de Powerbaas P1-splitter aan. Deze actieve splitter is beschikbaar in een variant met 2 of 4 extra P1-poorten. Handig als je bijvoorbeeld ook een dongle van je energieleverancier wil gebruiken.

Daarnaast kun je ook DIY-versie op een Adruino met een 3D-geprinte case aanschaffen. Hiervoor is de library publiekelijk beschikbaar gesteld via Github. Dit is voor de echte (technische) doe-het-zelver. Zegt je dit niets, dan kun je beter voor de reguliere versie gaan.

Powerbaas P1-meter

Dus, de Powerbaas P1-meter kopen?

Wil je precies weten waar je aan toe bent, zoveel mogelijk lokale data en geen abonnement. Dan is de Powerbaas P1-meter erg geschikt voor jou. Je betaalt eenmalig € 50 en hebt vervolgens – theoretisch – oneindig al jouw verbruiksdata beschikbaar. Deze kun je bekijken in de app, of zelf mee aan de slag gaan via de API.

Om alles uit de Powerbaas P1-meter te halen, heb je wellicht wat technische kennis nodig. Maar het product biedt ook via de app en cloud meer dan voldoende mogelijkheden voor de ‘gewone’ gebruiker.

Powerbaas P1-meter

  • Zeer actieve ontwikkeling
  • Geen abonnement nodig
  • Ook DIY-versie beschikbaar

Gevonden bij

BEKIJK MEER.

TRENDING.

thermostaat

Review Tado thermostaat V3

Nonoki

Nonoki: gratis Spotify alternatief zonder reclame

Netflix Moments laat je je favoriete scenes uit een fim of serie delen

AAWireless TWO

AAWireless TWO review: Android Auto nu écht draadloos

Weer een nieuw automerk, de JAECOO J5 komt naar Nederland

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Uit 't zuiden en richtte in 2008 Androidworld op. Kan enthousiast worden van knopjes, snoertjes, smarthome en gadgets. Doet podcast-dingen met Dimitry in Iets met Tech en runt ook Bright Idiots, een digital agency.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Delen op: