Wij zien helemaal niets van wat er boven ons hoofd aan de hand is. Er is wat degelijk wat aan de hand in baan om de aarde. Leolabs, een bedrijf dat objecten in de ruimte in kaart brengt, waarschuwen de wereld voor een aanstaand ongeluk in de ruimte.
Jouw wekelijkse dosis slim leven 💪
Eigenlijk is het gewoon een toffe nieuwsbrief, maar clubje klonk beter. Vorige edities check je hier!
Ruimteafval
Nog niet zo heel lang geleden ging het bijna mis. Twee objecten, een Amerikaanse en een Russische, kwamen wel heel dicht bij elkaar. Beide ruimtevaartuigen hadden geen mogelijkheid om bij te sturen. De satelliet van NASA was eenvoudigweg niet uitgerust met deze mogelijkheid. Het Russische object was ruimteafval, en functioneerde helemaal niet meer.
De kans dat deze twee objecten op elkaar knalden was 3-8%. Dan zou je denken dat dat wel meevalt, maar je moet weten dat de alarmbellen al afgaan bij een kans van 0,001%. Uiteindelijk is het niet tot een botsing gekomen, ze passeerden elkaar op 10 meter afstand. Het gevaar was dus ontzettend groot.
Waarom is een botsing in de ruimte zo gevaarlijk?
Zonder enige voorkennis zou je jezelf niet zo druk maken om twee satellieten die in de onmetelijke ruimte tegen elkaar aan botsen. Je vergelijkt het waarschijnlijk met een flinke botsing tussen twee auto’s/ Verwrongen metaal, glas, plastic en rubber dat rondvliegt en op het asfalt terechtkomt.
Voor het eerste gedeelte heb je gelijk, het is niet veel anders dan de crash tussen twee auto’s. Maar vanaf het moment dat de twee ruimteobjecten elkaar raken is alles anders.
De snelheid waarmee het gebeurt vele malen hoger, dus zullen er meer brokstukken ontstaan. Deze brokstukken worden met eenzelfde of nog hogere snelheid de ruimte in geslingerd. Omdat we buiten de dampkring geen zwaartekracht hebben worden deze brokstukken ook niet afgeremd. Daarmee ga je van twee objecten die rondzweven naar vele honderden tot duizenden stukjes metaal en ander materiaal die met een ongelooflijke snelheid door de ruimte heen gaan. Stel je voor wat er gebeurt wanneer een ander ruimteobject deze zwerm tegenkomt, nog meer ruimteafval. In het donkerste scenario ontstaat er een domino-effect met desastreuze gevolgen.
Op de foto hierboven zie je de schade aan een Canadese Robotarm. Het object dat dit veroorzaakt heeft was waarschijnlijk minder dan een paar centimeter groot.
30.000 objecten
Men heeft tot nu toe 30.000 objecten in kaart gebracht. Deze zijn allemaal groter dan een donut, er zweven dus nog veel meer resten rond waar we het bestaan niet van weten.
Wetenschappers zijn aan het werk om een manier te vinden dit ruimteafval op te ruimen en de veiligheid in de ruimte rond de aarde te waarborgen. Dat gaat ze lukken, maar ze zeggen wel dat het waarschijnlijk te laat is. Het is niet meer de vraag of er wat gaat gebeuren, maar wanneer.