Deze Atlas Robot kan nu voor zichzelf denken

Publicatie:

|

Laatste update:

|

Reageer

Geschreven door

Dimitry 'DIM' Vleugel

Update:

|

Reageer

Robots zijn al decennia de belichaming van de technologische vooruitgang. Aan de ene kant zijn we ontzetten geïnteresseerd in wat een robot voor ons kan betekenen. Toch dan we het ook in onze broek over wat deze robots met ons van plan zijn.

Robot neemt zelf beslissingen

Boston Dynamics is een bedrijf dat robots ontwikkelt en maakt. Wanneer je de techwereld een beetje volgt dan ben je de video’s van de robots vast wel eens tegengekomen.

De robot van Boston Dynamics die op dit moment de show steelt is de Atlas. Deze humanoid (kan ik dat zeggen?) maakt grote stappen in zijn ontwikkeling. Zijn vaardigheden worden steeds beter en hij/zij/het kan steeds meer.

De Atlas Robot via Boston Dynamics

Atlas heeft recent weer nieuwe functionaliteiten gekregen. Deze zijn ontzettend belangrijk wanneer we robots willen gaan inzetten in fabrieken en dergelijke. Tot op bepaalde hoogte kan de Atlas Robot nu voor zichzelf denken.

Atlas Robot

Het voor zichzelf denken uit zich vooral in het waarnemen van de omgeving en het maken van beslissingen op basis van deze waarnemingen. Ook wanneer de omgeving dynamisch is, dus rondlopende mensen en rijdende auto’s, kan de Atlas Robot zijn acties pijlsnel aanpassen.

Het waarnemen is niet alleen visueel, maar ook tactiel. Het kan continu zijn grip aanpassen wanneer het breekbare materialen vast heeft of materialen met een onregelmatige vorm. Ook kan het van hand wisselen wanneer de situatie daar om vraagt. Boston Dynamics beweert dat het visuele waarnemen nu bijna net zo goed is als dat van een mens.

In de bovenstaande video zien we de Atlas Robot onderdelen verplaatsen van de ene kast naar de andere. Daarbij valt op dat de beweging minder ‘mensachtig’ zijn. De Atlas kan zijn torso roteren zonder dat het onderstel dat ook moet doen. Wanneer je dat als mens probeert eindig je met een dubbele hernia in de ziektewet.

De grootste winst die robot hier boek is dat het nog minder de steun van de mens nodig heeft. Deze elektrisch aangedreven humanoid kan in meer situaties autonoom werken door zelf beslissingen te nemen. Volgens de makers niet om het werk van de mens over te nemen, maar om de productiviteit te verhogen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit gelooft.

Bron artikel

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Ondernemer in media, PR en marketing. Wil het vooral leuk hebben. Forever Young (denkt 'ie zelf) en Zeeuw die verRotterdmast is. Co-founder van Androidworld en eigenaar van Klets.media. Schittert met Ruud in de podcast Iets Met Tech.

Plaats een reactie

Delen op: