Chromecast

Welke Chromecast kopen? Ik heb ze allemaal getest

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Ruud Caris

Publicatie:

Laatste update:

De Chromecast is een handig apparaatje waarmee je praktisch elke tv slimmer kunt maken. Inmiddels zijn er tientallen miljoenen Chromecast verkocht wereldwijd. Na jarenlang Chromecast-gebruik, heb ik er veel ervaring mee opgedaan. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: Chromecast kopen, welke moet je nemen?

Welke Chromecast kopen? De beste Chromecast om op dit moment te kopen, gekeken naar prijs is de Chromecast met Google TV HD. Wil je echter streamen in 4K en ook nog eens gebruik maken van een afstandsbediening, dan kun je beter kiezen voor de Chromecast met Google TV.

Chromecast: klein maar briljant

Ik weet het nog goed: de lancering van de Chromecast in 2013, toen Google alle details onthulde over dit kleine streaming-apparaatje. Wat we toen nog niet wisten was dat er tientallen miljoenen over de toonbank zouden gaan wereldwijd.

De Google Chromecast maakt in principe elke tv (of ander apparaat) met een HDMI-aansluiting slim. Hierbij wordt het mogelijk om allerlei content te streamen via bijvoorbeeld Netflix, YouTube, Videoland, Twitch, Spotify en vele andere diensten

In de afgelopen jaren is er veel veranderd en verbeterd en dit artikel help ik je met antwoord geven op de vraag: welke Chromecast kopen?

Uiteraard hoef je me niet op mijn blauwe ogen te geloven, maar ik heb sinds 2013 alle Chromecasts uitgebreid getest en gebruikt (zelfs de Chromecast Audio), dus lees snel verder.

Chromecast V1
De allereerste Chromecast uit 2013

De allereerste Chromecast…

Dit is de allereerste Google Chromecast die gelanceerd werd in 2013. De basis is nog steeds hetzelfde: je opent een app en drukt op het cast-icoontje en de Chromecast doet de rest. Dit was het begin van een revolutie die uiteindelijk in een aantal nieuwe versie van de Chromecast resulteerde.

Chromecast kopen: een overzicht van de verschillende modellen

Om maar eens te beginnen met een overzicht van de verschillende Chromecasts die te koop zijn op dit moment in Nederland en België. Uiteraard zijn er nog meer Chromecast, maar in dit overzicht heb ik me beperkt tot de Chromecast met Google TV HD en Chromecast met Google TV 4K.

Mijn favoriet

Chromecast met Google TV HD

 • Streamen in Full HD
 • Werkt met elke TV of beeldscherm met HDMI
 • Goedkoopste model

Gevonden bij

Hoe werkt een Chromecast precies?

De Chromecast is een klein apparaatje dat aangesloten moet worden op de HDMI-poort van je tv (of monitor) en stroom nodig heeft via USB/stopcontact.

Dit is meteen ook één van de redenen waarom de Google Chromecast zo succesvol is: hij is op enorm veel plaatsen te gebruiken, omdat HDMI een veelgebruikte aansluiting is.

Vervolgens ga je aan de slag met de Chromecast installeren en je kunt aan de slag. De Chromecast maakt het mogelijk om bijvoorbeeld video’s of foto’s naar het grote scherm te sturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Netflix, YouTube, Videoland, Spotify en Prime. Maar ook veel minder bekende diensten hebben inmiddels ondersteuning voor de Chromecast.

Doordat het apparaatje door Google gemaakt wordt, worden er veel tools geboden aan ontwikkelaars om hiermee aan de slag te gaan, waardoor het cast-icoontje vaak teruggezien wordt.

De bediening van een Chromecast is eenvoudig: open bijvoorbeeld Netflix (of een andere ondersteunde app) op je smartphone, tablet of pc en klik op het cast-icoontje.

Vervolgens selecteer je de Chromecast en je kunt streamen! Pas bij de laatste versie, de Chromecast met Google TV, is er hier een afstandsbediening bij gekomen, maar deze heb je in principe niet nodig.

Samengevat is de Chromecast dus apparaatje om snel en eenvoudig vanaf je smartphone, tablet of laptop/pc naar de TV of ander groot scherm te streamen. En dat voor een paar tientjes.

Chromecast werkt niet
Via: Chromefans

Chromecast kopen: welke moet je kiezen

Maar de reden dat je hier bent gekomen is omdat je wil weten welke versie van de Chromecast je nu moet kopen.

Zoals je gezien hebt, zijn er op het moment van schrijven een tweetal verschillende versies beschikbaar in Nederland en België. Voor het gemak hieronder nog een overzichtje.

De Chromecast Ultra is een beetje een vreemde eend in de bijt: deze wordt langzaam uitgefaseerd en biedt eigenlijk geen meerwaarde ten opzichte van de andere twee modellen. Daarom heb ik deze ook buiten beschouwing gelaten in het maken van een keuze.

Hieronder een overzicht van het meest geschikte model in verschillende situaties.

Chromecast met Google TV HD

 • Streamen in Full HD
 • Werkt met elke TV of beeldscherm met HDMI
 • Goedkoopste model
4.5
/5

De Chromecast met Google TV HD biedt veel mogelijkheden voor een relatief lage prijs. De beelden worden afgespeeld in full HD en de bediening gaat via de afstandsbediening. Dit werkt – net als bij eerdere modellen – ook via apps, via de Chromecast-button.

Vind je full HD-kwaliteit voldoende, dan is dit absoluut een goede keuze. Deze Chromecast is betaalbaar en heeft alle mogelijkheden van zijn grote broer.

Gevonden bij

Wat wij goed vinden

 • Bijzonder goede prijs-kwaliteit
 • Bediening via afstandsbediening, apps en Google Home
 • Apps installeren op Chromecast
 • Eenvoudige installatie en bediening
 • Werkt op alle tv’s en beeldschermen met HDMI

Wat wij minder goed vinden

 • Geen 4K

Chromecast met Google TV 4K

 • Streamen in 4K-kwaliteit met HDR10
 • Werkt met elke TV of beeldscherm met HDMI
 • Bedienen via afstandsbediening + apps
4.5
/5

De Chromecast met Google TV 4K maakt het mogelijk om te streamen in 4K met HDR10. Dit is de beste beeldkwaliteit die op dit moment beschikbaar is binnen de Chromecast-serie.

Deze Chromecast met Google TV 4K is te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening, maar eventueel ook op je smartphone, tablet of pc/laptop. Daarnaast is het mogelijk om apps te installeren op de Chromecast zelf.

Gevonden bij

Wat wij goed vinden

 • Bediening via afstandsbediening, apps en Google Home
 • Streamen in 4K + HDR10
 • Apps installeren op Chromecast
 • Eenvoudige installatie en bediening
 • Werkt op alle tv’s en beeldschermen met HDMI

Wat wij minder goed vinden

 • Het duurste model Chromecast

Nieuwste Chromecast: dit is het nieuwste model [2024]

Ben je op zoek naar de nieuwste Chromecast, dan kun je natuurlijk maar één keuze maken. De nieuwste Chromecast is de Chromecast met Google tv HD, waarbij je niet alleen kunt streamen naar het grote scherm, maar ook een afstandsbediening meegeleverd krijgt. Deze is vrijwel identiek aan de 4K-versie, de Chromecast met Google TV HD.

Chromecast met Google TV
Afbeelding: Chromefans

Het verschil tussen de Chromecast met Google TV (4K) en de Chromecast met Google TV (HD) is – voor de gebruiker – alleen de beeldkwaliteit. Er zit bijvoorbeeld ook een andere chipset in en het werkgeheugen is afwijkend.

Maar aan de buitenkant zien je maar weinig verschil. Er is slechts één kenmerk waaraan je deze modellen kunt herkennen aan de buitenkant: het HD-logo aan de achterzijde.

Op de foto hieronder zie je beide modellen naast elkaar!

Chromecast met Google TV HD vs Chromecast met Google TV 4K
Links: Chromecast met Google TV HD / Rechts: Chromecast met Google TV 4K

‘Oude’ Chromecast-modellen

Inmiddels zijn er al een aantal Chromecast-modellen op de markt gekomen. De eerste versie, werd in 2013 gelanceerd voor de Amerikaanse markt en later pas op het Europese vasteland.

Deze Chromecast (H2G2-42) had ook nog een iets andere vorm, maar was het begin van een interessante, nieuwe productgroep.

Een aantal jaar later werd de tweede versie aangekondigd, de NC2 6A5 Chromecast die vanaf 2015 te koop was. In 2018 werd deze uitgefaseerd en vervangen door Chromecast V3 (GA00439).

Ook de Chromecast Ultra (GA3A00403A14) en Chromecast met Google TV (GA01919) verschenen nog ten tonele.

Ook werd er nog een zijstapje gemaakt naar een versie die gericht was op audio, de Chromecast Audio, die modelnummer RUX-J42. Deze is vanaf 2019 niet meer te koop en uiteindelijk is er ook geen opvolger gelanceerd.

Chromecast bij Action kopen: kan dat?

Als je op zoek bent naar een goedkope Chromecast, dan denk je mogelijk al snel aan de Action. Deze prijsvechter biedt veel producten voor een bijzonder lage prijs aan, inclusief de nodige elektronica zoals bijvoorbeeld LSC Smart Connect, een smarthome-productlijn.

Wil je echter een Chromecast bij de Action kopen, dan moet ik je teleurstellen: dat is niet mogelijk. Het product zit simpelweg niet het assortiment van de Action.

Ben je op zoek naar een goedkope Chromecast, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Wil je gebruik maken van mogelijkheden van deze kleine streamingdongle en niet teveel betalen, dan is dit model de beste optie.

Chromecast kopen: 5 tips

1. Slechte wifi: er is een oplossing..

Heb je slechte wifi of verwacht je geen optimaal bereik te hebben op de plaats van de Chromecast? Dan kan het handig zijn een zogenaamde ethernet-adapter aan te schaffen.

Hiermee is het mogelijk om de Chromecast bekabeld op internet aan te sluiten, zodat je een stabielere (en meestal snellere) verbinding hebt.

Er zijn meerdere modellen beschikbaar, zowel officieel via Google als van andere fabrikanten. Een voorbeeld van zo’n ethernet-adapter kun je hier vinden (geschikt voor de ‘gewone’ Chromecast, omdat er gebruik gemaakt wordt van een micro-USB-aansluiting).

Een goede verbinding is en blijft essentieel voor het optimaal streamen via een Chromecast.

2. Download de Google Home-app

Om aan de slag te kunnen met de Chromecast die je mogelijk binnenkort gaat aanschaffen, heb je een app nodig. Hiermee kun je de Chromecast installeren. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Naast het instellen van de Chromecast, heb je wellicht nog meer apparaten in huis die hiermee verbonden kunnen worden. De app is eigenlijk het zenuwcentrum van alles wat met Google Home te maken heeft.

Chromecast met Google TV
Afbeelding: Chromefans

3. Zet de tv aan met je Chromecast

Dit vind ik persoonlijk een erg handige functie en moet je zeker bekijk als je een Chromecast gaat kopen. Het is namelijk mogelijk – mits je tv hier ondersteuning voor heeft – om de tv aan te zetten met de Chromecast. Dit doe je door de Chromecast te verbinden met een geschikte HDMI-poort.

Daarnaast is het wel vereist om de Chromecast aangesloten te hebben op de netstroom. Dus heb je deze verbonden met de USB-poort van je tv als stroomvoorziening, dan zal deze functie helaas niet werken.

Het is in ieder geval een erg handige functie die ik persoonlijk vrij veel gebruik.

4. Gamen op de Chromecast

Gamen op de Google Chromecast klinkt niet meteen logisch. Een apparaatje van een paar tientjes waar je op kunt gamen en dan ook nog spellen met veel graphics. Toch heeft Google hier iets op bedacht: Google Stadia.

Deze cloudgaming-dienst maakt het mogelijk om (zware) games te spelen op een Chromecast met Google TV of Chromecast Ultra in combinatie met een Stadia-controller. Deze games worden allemaal van de servers van Google gestreamd en het is eigenlijk ongekend hoe soepel en met weinig vertraging dat gaat.

Meer over Google Stadia, de kosten en de mogelijkheden kun je vinden op stadia.google.com.

Stadia is niet meer beschikbaar

Google’s gamingdienst Stadia is in 2023 offline gehaald en is dus niet meer beschikbaar.

Chromecast resetten
Afbeelding: Wesley Akkerman

5. Personaliseer je Chromecast

De Google Chromecast gebruik je natuurlijk vooral om te streamen (of gamen), maar je kunt bijvoorbeeld ook de achtergrond als hij in standby staat aanpassen. Je kunt er hiervoor kiezen om bijvoorbeeld eigen foto’s op te laten rouleren.

Deze zogenaamde ‘backdrop’ van de Chromecast is eenvoudig in te stellen door bijvoorbeeld gebruik te maken van Google Foto’s.

De Chromecast lijkt initieel misschien een kleine, goedkoop streaming-apparaatje, maar is niet voor niets uitgegroeid tot een grootheid op het gebied van mediaspelers.

Chromecast kopen: tot slot

De Chromecast kopen is een absolute aanrader, de streamingdongle is betaalbaar en werkt met praktische alle diensten en apps. Wil je graag de beste kwaliteit, dan is de 4K-versie de beste keuze. Heb je hier niet echt een grote voorkeur in, dan is de goedkoopste versie, de Chromecast met Google TV HD de beste keuze.

Uit 't zuiden en richtte in 2008 Androidworld op. Kan enthousiast worden van knopjes, snoertjes, smarthome en gadgets. Doet podcast-dingen met Dimitry in Iets met Tech en runt ook Bright Idiots, een digital agency.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share to...