Net als standaarden voor afbeeldingen zoals JPG en TIFF zijn er standaarden voor het afspelen van geluid. We hebben allemaal wel gehoord van Dolby Atmos, een techniek die het geluid zo produceert dat je het om je heen hoort. We noemen dat ook wel surround sound. Eclipsa Audio moet de nieuwe standaard worden voor een dergelijke geluidsbeleving.

Jouw wekelijkse dosis slim leven ????
Eigenlijk is het gewoon een toffe nieuwsbrief, maar clubje klonk beter. Vorige edities check je hier!
Eclipsa Audio
Deze nieuwe techniek is voortgekomen uit een samenwerking tussen Samsung en Google. In 2023 kondigen beide bedrijven aan dat ze werkten aan een open source model voor de weergaven van 3G geluid. Deze samenwerking heeft Eclipsa Audio als resultaat.
Door Eclipsa Audio te gebruiken kunnen makers audiogegevens aanpassen, zoals de locatie en intensiteit van geluiden, samen met ruimtelijke reflecties. Hiermee kunnen beelden van geluid worden voorzien die de ervaring nog meeslepender zullen maken.
Eclipsa Audio is gratis
We schreven het hierboven al, Eclipsa Audio is open source. Als gevolg daarvan is het gratis te gebruiken voor makers. Voor Dolby Atmos moesten licentiekosten betaald worden door de makers van apparatuur. Dat hoeft met deze nieuwe standaard niet meer.
De twee initiatiefnemers hebben natuurlijk een voorsprong. Samsung zal deze nieuwe techniek gaan toepassen op een aantal producten die in 2025 zullen uitkomen. Dan hebben we het over de televisies en soundbars.
YouTube
Net als met 8K-televisie, het is leuk wanneer je het hebt, maar zonder content in 8k is het kansloos. Datzelfde gaat op voor Eclipsa Audio, er moet content gemaakt worden die deze techniek gebruikt.

Deze content zal van YouTube komen. Google maakt het mogelijk dat makers daar content uploaden die gemaakt is met de Eclipsa Audio techniek. Wie dat zijn en wat voor content ze gaan maken dat weten we nog niet.
Gaat dit een succes worden?
We schreven het al, het is een kip en ei verhaal. Hierin is de samenwerking van Google en Samsung wel logisch. De een maakt de apparaten om af te spelen, de andere zorgt voor de techniek. Nu is het alleen zaak dat de makers van de content ook daadwerkelijk met deze techniek aan de slag gaan.
Dat zullen ze pas doen wanneer ze er ook echt baat bij hebben. In het begin zullen dat alleen gebruikers zijn van nieuwe Samsung-televisies of soundbars. Daarmee heb je wel een beperkt publiek. Beide bedrijven zullen er dus niet aan ontkomen om makers te sponsoren en ze daarmee aan te sporen en deze techniek te gebruiken.
Overigens is Samsung ook eigenaar van Harmann Kardon. Dit merk maakt hoogwaardige audioproducten. Het lijkt mijn logisch dat deze de standaard ook gaan overnemen.