Review Engwe LE20, een prima Cargobike voor een scherpe prijs

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Dimitry 'DIM' Vleugel

Laatste update:

De elektrische fiets is aan het ontwikkelen. Niet alleen wat betreft technologie, maar ook wat betreft de vormfactor. Het begon ooit als een gewone fiets hulpmotor, maar we zien nu steeds vaker minder conventionele modellen. In deze review kijken we naar de Engwe LE20, een fiets die ook wel een cargobike genoemd wordt.

Engwe LE20

Dit merk is niet erg bekend al kom ik er regelmatig modellen van tegen in de stad Rotterdam. Deze fietsen onderscheiden zich van anderen door de brede banden, frame en hoge sturen.

Engwe LE20

Deze kenmerken komen we ook tegen op de Engwe LE20 die wij de afgelopen weken hebben mogen testen. Ik heb meer dan 350 kilometer gereden op deze fiets voordat ik deze review ben begonnen te schrijven. Dagelijks reed ik er mee van mijn huis naar mijn kantoor in het centrum van Rotterdam.

Cargobike

De LE20 is geen gewone fiets, het is een zogenaamde Cargobike. In dit geval betekent dat dat er een verlengde bagagedrager is die op verschillende manieren gebruikt kan worden. Engwe biedt verschillende accessoires aan die de fiets gereed kunnen maken voor verschillende doeleinden.

Engwe LE20
De configuratie voor het vervoeren van kinderen

Deze fiets wordt vaak gebruikt voor het vervoeren van kinderen. Door de treeplank en de beugel aan te schaffen kun je twee kinderen achter elkaar meenemen. Ook kun je de grote bagegedrager om toveren tot een plek waar je pakketten kan meenemen. Hiermee heeft een koerier of een krantenbezorger er ook plezier van. De fiets die ik getest heb, kwam zonder accessoires, dus anders dan mijn eigen transport heb ik niet kunnen testen.

Design

Zoals in de intro gezegd. Deze fiets heeft een onderscheidend kenmerk met het hoge stuur. Daarnaast zijn er dikke 20 inch banden met spaakvelgen. Het frame is dik en gemaakt van aluminium. Dat maakt de fiets overigens niet minder zwaar, maar dat kun je verwachten met dit model. Het model met de twee accu’s weegt 50 kilo en dat til je niet zomaar op.

Een ander opvallend kenmerk is de opvallende en grote beschermplaat voor het achterwiel. Deze zorgen ervoor dat er geen kinderbenen of andere dingen tussen de spaken kunnen komen. Als bedrijf zou je daar mooi wat reclame op kunnen zetten.

Deze fiets is niet duur en dat komt terug in het design. Zo zijn de kabels niet weggewerkt in het frame en het display niet bijzonder (groot). Dat doet overigens niets af aan de gebruiksvriendelijkheid.

Techniek

Een elektrische fiets mag een Nederland een motor hebben met maximaal 250 watt en dat heeft deze LE20 dan ook. Wanneer je deze fiets overweegt kijk dan goed waar je hem besteld. Er is namelijk ook een model met een (veel) zwaardere motor en een hogere topsnelheid. Deze heeft geen keuring en is dus niet legaal in Nederland. De fiets gebruikt een middenmotor en heeft een trekkracht van 100 nm. Deze motor wordt door Engwe zelf gemaakt.

Engwe LE20

De motor heeft 5 verschillende ondersteuningen waarvan ik alleen maar stand 5 gebruikt heb. Waarom zou ik een lagere ondersteuning nemen? Ik wil gemak, anders gebruik ik wel een gewone fiets.

Daarnaast is er ook een Shimano-versnelling met derailleur aanwezig op de fiets. Er zijn zeven versnellingen en dat is er net een te weinig, vind ik. Ik zou met de maximale ondersteuning net een iets zwaarder verzet willen hebben om de maximumsnelheid te halen.

Je zet deze fiets overigens zelf voor een gedeelte in elkaar. Daarbij hoorde voor mij ook dat de ik derailleur moest afstellen. In de zwaarste versnelling schoot de ketting door. Dat is op te lossen en hoort erbij wanneer je deze fiets koopt.

Remmen doe je met hydraulische schijfremmen. Ik heb de afgelopen weken minimaal drie keer een noodstop moeten maken. Daaruit heb ik (gelukkig) kunnen opmaken dat de fiets uitstekend remt.

Accu

Deze fiets is in een meerdere uitvoeringen te krijgen. Naast de keuze voor de kleur maak je ook een keuze of je een enkele of een dubbele accu wil hebben. Ik heb de versie met twee accu’s getest en dat is mij erg goed bevallen.

Nu meldt de website van Engwe dat je door deze dubbele accu wel 350 kilometer ver kunt rijden. Dat klinkt sterk, maar technisch gezien klopt het wel door de kleine lettertjes die er bij staan. Je zou deze actieradius technisch gezien kunnen halen wanneer je maximaal 75 kilo weegt en alleen de allerlichtste ondersteuning gebruikt. Daarbij zal het mooi weer moeten zijn een niet zo koud als in Rotterdam in november.

In mijn ervaring kan een accu tussen 60 en 100 kilometer mee. Het hangt erg af van het weer en de route die je fietst. Ik ga twee keer per dag over de Erasmusbrug, dat kost veel energie.

Wanneer een van de accu’s leeg is dan schakelt hij niet automatisch over op de andere. Daarvoor moet je stoppen, de fiets uitschakelen, de andere accu aanzetten met de schakelaar en de fiets weer opstarten. Dat is helemaal niet erg, maar er is dus geen accumanagementsysteem en dat kun je ook niet verwachten voor deze prijs.

Mijn ervaring

De ervaring is de uitkomst van de optelsom van alle onderdelen en ik heb het enorm naar mijn zin gehad met deze fiets. Hij is solide en doet hij moet doen en dat is mij met ondersteuning van A naar B brengen. Ik heb niet het gemak van de extra grote bagagedrager kunnen ervaren. Het is een aanrader voor de vaders of moeders die hun kroost naar school brengen. Deze cargobike neemt veel minder plek in op de weg dan een bakfiets. En dat is een zegen in de binnenstad van elke midden tot grote stad in Rotterdam.

Wanneer ik een aandachtspuntje mag noemen, dan is dat de snelheid. Ik bleef altijd op de 21,5 km/uur hangen en ik wil heel graag naar de 25 km/uur. Ik denk dat het te maken heeft met onder andere de afstelling van de motor en het ontbreken van de 8ste versnelling. Een tegenargument hiervoor is dat deze fiets ‘cargo’ moet vervoeren en niet de snelste hoeft te zijn.

De Engwe LE20 kopen

Je kunt deze fiets onder andere online kopen en dan krijg je hem in een mega-grote doos thuis. Trek een uur minimaal uit om hem in elkaar te zetten. Engwe heeft het gereedschap in de doos gedaan en dat is een mooie extra.

De goedkoopste versie van deze fiets is met een enkele accu. Dat is voor woon-werk verkeer prima. Ben je een pakketbezorger dan zou ik de versie met twee accu’s nemen.

De uitvoering met een enkele accu koop je voor 1549 euro en dat is een hele mooie prijs. Dan moet je nog wel eventueel wat extra’s kopen afhankelijk van het doel. Voor de vader/moeder die hem als transportfiets voor de kids wil gebruiken ben je 1795 euro kwijt.

Engwe LE20

  • Cargobike met lange bagagedrager
  • Hoog stuur en dikke banden
  • Voor verschillende doeleinde te configureren
  • Twee accu’s mogelijk
4.5
/5

Dit is de oplossing tegen de bakfiets terreur en de oplossing voor pakketbezorgers en andere professionals die niet met een auto de stad in willen/kunnen. De fiets is eenvoudig, niet fancy, maar wel leuk om te zien. De prijs is echt heel erg goed voor wat je ervoor terug krijgt.

Gevonden bij:

Engwe

Wat wij goed vinden

  • Comfortabel
  • Betaalbaar
  • Solide

Wat wij minder goed vinden

  • Je moet er zelf wat tijd in steken
  • Je haalt net niet de 25 km/uur

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Ondernemer in media, PR en marketing. Wil het vooral leuk hebben. Forever Young (denkt 'ie zelf) en Zeeuw die verRotterdmast is. Co-founder van Androidworld en eigenaar van Klets.media. Schittert met Ruud in de podcast Iets Met Tech.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Delen op: