Eneco en Sessy starten een proef om overbelasting stroomnet te voorkomen

Publicatie:

|

Laatste update:

|

Reageer

Geschreven door

Dimitry 'DIM' Vleugel

Update:

|

Reageer

Dat er anders om moeten gaan met energie dat weten we al een aantal jaren. We zijn goed onderweg met de energietransitie door de inzet van zonnepanelen, windenergie en thuisbatterijen. Deze nieuwe manier van energie opwekken en gebruiken is een zware belasting voor ons energienet. Eneco en Sessy werken aan een oplossing.

De overbelasting van het net, of ook wel netcongestie genoemd, is een groot probleem. Dit is ontstaan door de veranderende manier van energie opwekken en gebruiken. Tot voor kort was het transport van energie eenvoudig. De centrale wekt de energie op en transporteert dat naar de huizen en bedrijven, eenrichtingsverkeer dus.

Overbelasting

Nu is dat veranderd. Het is geen eenrichtingsverkeer meer maar tweerichtingsverkeer. Door de enorme hoeveelheid aan zonnepanelen leveren we ontzettend veel energie terug aan het net. Hierdoor dreigt een tekort aan capaciteit om te transporteren. Daarnaast stijgt de vraag om energie ook nog eens. 

De simpelste oplossing is minder transporteren over het net en om dit te bereiken werken Eneco en Sessy samen aan een proef.

Gridease

Sessy is een Nederlandse partij die thuisbatterijen produceert. Je kunt deze aanschaffen onafhankelijk van je energieleverancier. Met de thuisbatterij kun je zonne-energie opslaan of met een flexibel contract energie van de grid halen wanneer het goedkoop is of zelfs geld oplevert.

Eneco zal in de proef toegang krijgen tot een aantal thuisbatterijen van Sessy. Hiervoor gebruiken ze de ‘Gridease’ oplossing. Met dit stukje software kan Eneco van afstand de thuisbatterij van Sessy activeren. Hiermee kunnen ze bij een overcapaciteit op het net energie naar de thuisbatterij sturen. Wanneer de vraag te groot is kunnen ze ook weer energie van de thuisbatterij het net op sturen.

De Sessy thuisbatterij die de overbelasting kan voorkomen hangt aan een muur in huis

Vanzelfsprekend moeten de eigenaren van de thuisbatterij hier toestemming voor geven. De proef duurt een jaar en men kan elk moment stoppen. 

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Ondernemer in media, PR en marketing. Wil het vooral leuk hebben. Forever Young (denkt 'ie zelf) en Zeeuw die verRotterdmast is. Co-founder van Androidworld en eigenaar van Klets.media. Schittert met Ruud in de podcast Iets Met Tech.

Plaats een reactie

Delen op: