Smarthome

Eufy deurbel: 8 dingen die je eerst moet weten

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Ruud Caris

De Eufy deurbel is misschien wel één van de beste videodeurbellen van dit moment. De afgelopen jaren heb ik deze uitgebreid getest aan mijn eigen voordeur. Daarom in dit artikel letterlijk alles wat je moet weten over de Eufy deurbel. Ik eindig met een aantal handige tips.

Eufy deurbel: dit moet je weten

Er is veul, heul veul te vertellen over de deurbel van Eufy. Daarom heb ik geprobeerd een begrijpelijke lijst te maken van dingen die je eigenlijk moet weten over deze slimme deurbel.

1. Eufy: wie zit er eigenlijk achter?

Alhoewel de producten in de volksmond Eufy genoemd worden, is het officieel Eufy by Anker. Dat vertelt meteen iets over het moederbedrijf van het smarthome-merk: dat is Anker.

Anker ken je mogelijk van allerlei slimme laadoplossingen voor smartphones. Al jaren gebruik ik Anker-opladers en kabels. Ook maken ze bijvoorbeeld beamers (Anker Nebula) en zijn ze bekend geworden met hun powerbanks.

In dit artikel zal ik vooral focussen op de smarthome-producten van het bedrijf, onder de naam Eufy. Specifiek de populaire Eufy deurbel, maar er zitten ook andere slimme producten in hun assortiment. Denk hierbij aan de eveneens populaire Eufy camera’s.

💡 Weetjes over Eufy deurbel

  • Koop je je eerste Eufy-product, dan heb je – waarschijnlijk – een Homebase nodig.
  • Eufy is één van de weinige premium deurbellen zonder een abonnement (en dat is niet altijd goed…)
  • Eufy en Homekit zijn niet de beste vrienden. Met Google en Alexa zijn deze slimme deurbellen wel maatjes.

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een Eufy deurbel en de reden daarover lees je verderop in het artikel. Na dit artikel weet je of deze slimme deurbellen van Eufy bij jou passen en vooral welke je dan moet kiezen.

Voordat ik verder ga met het bespreken en delen van mijn ervaringen met deze slimme deurbel, wil ik eerst de beste keuze alvast met je delen. Uiteraard kun je hier stoppen met lezen, maar verderop in het artikel deel ik nog waardevolle informatie.

2. Eufy deurbel: de modellen

Er zijn op dit moment drie verschillende modellen op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen met een daarbij behorende prijs. Laat ik beginnen met een vergelijking tussen deze modellen.

De modellen zijn:

  • Eufy deurbel 2K (S220)
  • Eufy deurbel Dual 2 Pro (S330)
  • Eufy deurbel Slim (C210)
  • Eufy E340

De naamgeving kan wat verwarrend zijn

Let goed op, want de modellen lijken nogal op elkaar. Daarnaast is de naamgeving niet altijd even duidelijk. Sommige gebruiken de modelnummers erbij, andere winkels benoemen alleen ‘Eufy deurbel’. Maar er zijn wel degelijke grote verschillen.

3. Eufy deurbel: de details op een rij

De afgelopen jaren heb ik de Eufy video deurbel elke dag gebruikt, deze heeft al die tijd naast mijn voordeur gehangen.

Er zijn een groot aantal voordelen aan de Eufy deurbel, maar ook kleine nadelen. Voordat ik antwoord ga geven op de vraag of je dit smarthome-product moet kopen, ga ik eerst nog wat details met je delen

  • Eenvoudige installatie – Oké, het is alweer even geleden, maar de installatie van de Eufy deurbellen is erg eenvoudig. Een kwestie van verbinding maken, eventueel de Homebase instellen en dan monteren op de juiste plaats. Als ik het kan, kun jij het ook. Echt:-)
  • Geen abonnement – Eén van de grote pluspunten van een Eufy deurbel is het feit dat je geen abonnement nodig hebt. Bij de concurrentie zoals bijvoorbeeld Ring deurbel en Nest, heb je een abonnement nodig om beelden terug te kijken. Dat is bij Eufy niet het geval.
  • App – De Eufy-app werkt goed, is uitgebreid genoeg, maar je wordt niet bedolven onder de extra functies. Je kunt hem downloaden voor Android en iOS.
  • Homebase – Het basisstation van de Eufy deurbel, alleen noodzakelijk bij de videodeurbel 2k en Dual 2 Pro. De Slim werkt met alleen de Chime.
  • Ecosysteem – Eufy heeft meer dan alleen deurbellen. Koop je bijvoorbeeld een Eufy camera, dan werkt deze ook samen met je Homebase

De afgelopen jaren heb ik deze slimme deurbel met veel plezier en enthousiasme gebruikt. Waar ik vooral tevreden over ben is het feit dat je melding snel doorkrijgt, maar ook dat er geen abonnement nodig is.

Lees ook: Vertraagde meldingen bij je slimme deurbel of camera: zo los je het op

De conclusie die we uit bovenstaande kunnen trekken dat het kopen van een Eufy deurbel gewoon een goede keuze is. Ze zijn over het algemeen ook nog eens betaalbaar.

💡 Is dit je eerste Eufy-product?

Hou er dan rekening mee dat er (bijna) altijd een Homebase voor nodig is. Deze dien je dus aan te schaffen. De enige uitzondering is als je een Eufy deurbel Slim aanshaft, dan heb je echter wel de Chime (gong) nodig.

Eufy deurbellen worden vaak verkocht in pakketten met een Homebase of Chime. Deze zijn vaak wat voordeliger.

4. De Eufy deurbel bedraad aansluiten op een beltrafo

De Eufy deurbel met camera is uitgerust met een accu, maar er zijn ook modellen die bedraad aangesloten kunnen worden.

De Eufy deurbel bedraad aansluiten kan met de volgende modellen:

  • Eufy videodeurbel 2k
  • Eufy videodeurbel Dual 2 Pro
  • Eufy videodeurbel E340

Deze kun je dus gewoon aansluiten op de twee draadjes die achter jouw oude bel vandaan komen, mits de trafo hier geschikt voor is. Deze trafo dient 24v te ondersteunen.

Zelf heb ik mijn exemplaar ook bedraad aangesloten en gelukkig is dit ook kinderlijk eenvoudig om te doen. Een kwestie van de twee draadjes vastmaken met de schroefjes aan de achterkant en voila: de Eufy deurbel bedraad aansluiten is gelukt.

Lees ook: Eufy deurbel opladen: zo is hij binnen no-time weer vol 

Eufy deurbel
Via Nozie

5. Installeren doe je zo

De Eufy deurbel installeren is eigenlijk erg eenvoudig. Binnen de app krijg je een goede, handige gids die je door het hele proces loodst.

Er zijn online ook veel installatie-handleidingen en video’s te vinden. De montage van aan de voordeur is een kwestie van een aantal schroefjes erin boren (of de huidige gaten gebruiken indien dit past) en de onderdelen erop klikken.

Er zijn twee manieren om de Eufy deurbel te installeren (als jouw model dit ondersteunt): met accu of bedraad aansluiten. Voor deze laatste methode heb je de juiste beltrafo nodig (24v).

Hieronder een extra video voor de Eufy deurbel installatie.

Kom je er toch niet helemaal uit. We hebben een post gemaakt met de meest voorkomende Eufy deurbel problemen inclusief een aantal oplossingen.

6. Is de Homebase noodzakelijk?

Als je overweegt een eufy deurbel met camera aan te sluiten, zie je vaak combi-aanbiedingen waar je meteen de Homebase kunt kopen. Maar heb je een Homebase echt nodig bij een Eufy deurbel?

Het antwoord op deze vraag is: het hangt ervan af. Dit heeft met het model te maken dat je van plan bent om aan te schaffen. Er zijn namelijk twee modellen waarbij het noodzakelijk is en één model waar je hem niet per se nodig hebt (maar wel een Chime).

Homebase nodigWerkt met Chime
Eufy deurbel slimNEEJA*
Eufy deurbel 2kJAJA
Eufy deurbel Dual 2 ProJAJA
Eufy E340JAJA
* Chime nodig, anders werkt deurbel niet

Nu je weet of je een Homebase nodig hebt, is het ook goed om weten hoe deze nu precies werkt.

De Homebase is een soort van centrale hub in jouw huis, waar je de deurbel, maar ook andere apparaten van Eufy mee kunt verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beveiligingscamera’s. Alle data wordt hier opgeslagen en kan dan dus ook uitgelezen worden.

De Homebase van Eufy kan zowel bedraad als draadloos aangesloten worden. Zelf heb ik goede wifi thuis en ben ik voor de draadloze oplossing gegaan, dit werkt perfect en zonder enige vertraging.

Eufy Homebase
Via Smarthomefans

Uitbreiden Homebase met geheugenkaartje of NAS

Ook interessant is de mogelijkheid om de Homebase uit te breiden qua opslag met een microSDkaart.

Heb je toevallig ook nog een NAS (Network Attached Storage) thuis staan, dan kun je deze ook gebruiken. Meer info kun je op de supportpagina vinden. Hierbij moet je een NAS hebben die beschikt over RTSP (Realtime Streaming Protocol), zoals bijvoorbeeld Synology.

7. Heb je een abonnement nodig?

Eén van de grootste pluspunten van de Eufy deurbel is dat je geen abonnement nodig hebt. Heb je een slimme deurbel van een ander merk en wil je beelden (langer dan een paar uur) terugkijken, dan dien je vaak een extra bedrag te betalen.

Maar je wil natuurlijk wel beelden terugkijken. Dat doet Eufy met de zogenaamde Homebase. Dit is een basisstation dat ergens in huis/kantoor moet staan om te zorgen voor een optimale werking.

Deze doet dubbel dienst als Chime (deurbelgong) en als opslag. Om hier optimaal gebruik van te maken, dien je deze ook met internet te verbinden.

Zijn er alleen maar voordelen aan lokale opslag van jouw videobeelden? Bijna wel. Maar stel je eens de situatie voor dat er ingebroken wordt en ze ook jouw Homebase meenemen. Dat wil dan ook zeggen dat je alle beelden kwijt bent die hierop opgeslagen zijn. Althans, dit is het geval als je geen extra back-up maakt via bijvoorbeeld een NAS.

💡 Eufy abonnement: niet verplicht, wel beschikbaar

Ook kun je er tegenwoordig voor kiezen om WEL een abonnement te nemen, voor een extra back-up en jouw data die in de cloud wordt opgeslagen. Het mooie hieraan blijft dat je nog steeds een keuze hebt.

Meer info kun je hier vinden

8. Slimme assistenten

Eufy heeft een aantal integraties met slimme assistenten mogelijk gemaakt. Zo werkt deze bijvoorbeeld minder (of praktisch niet) met Homekit, maar bijvoorbeeld wel met Google Home.

Eufy deurbel Homekit: werkt dat?

Helaas is er geen officiële ondersteuning, waardoor een Eufy deurbel en Homekit niet samenwerken. Ik zeg hier bewust officieel, omdat er toch een omweg is om dit voor elkaar te krijgen.

Het is via een omweg mogelijk om Eufy deurbel Homekit compatible te maken, maar hier heb je wel wat technische kennis, een Raspberry Pi of andere box voor nodig en wat extra software.

Er is sowieso een grote reden om dit te proberen: als je een Apple TV hebt kun je bijvoorbeeld het beeld van jouw deurbel op het scherm tonen zodra er aangebeld wordt. Erg tof.

Om dit te kunnen doen, zul je aan de slag moeten met Hoobs. Meer uitleg over Eufy Homekit, kun je hier vinden.

Eufy deurbel

Eufy en Google Home

Als je Google Home wilt koppelen aan Eufy, dan kan ik gelijk met goed nieuws beginnen: dat kan!

Helaas is het niet mogelijk om een livestream bij het aanbellen te tonen op de Google Nest Hub, erg jammer. Deze functie vond ik altijd bijzonder prettig om te gebruiken met de Google Nest Doorbell.

Heb je alles ingesteld, dan kun je checken of het goed werkt, door Google het commando te geven: ‘OK Google, toon de deurbelcamera’.

Daarnaast kun je Eufy ook (deels) beheren vanuit de Google Home-app.

Alle Eufy deurbellen op een rij

Zoals je inmiddels weet, zijn er een aantal verschillende modellen Eufy deurbellen op de markt. Inmiddels heb ik alle Eufy deurbel modellen zelf gebruikt. Hieronder een samenvatting van de verschillende modellen, in combinatie met plus- en minpunten.

Eufy deurbel 2K (S220)

  • Werkt met Chime en Homebase
  • Accu of bedraad
  • Lokale opslag
4.5
/5

Gevonden bij

Wat wij goed vinden

  • Goede prijs- kwaliteit
  • Geen abonnement nodig
  • Ondersteuning voor Google Home + Alexa
  • Beelden lokaal opgeslagen op Homebase
  • Goede videokwaliteit

Wat wij minder goed vinden

  • Homebase kan meegenomen worden bij inbraak

De Eufy video doorbell Battery (2K) is de populairste slimme deurbel uit deze serie en biedt veel mogelijkheden en een goede video-kwaliteit.

Om optimaal gebruik te maken heb je een Homebase nodig, waar alle video’s en gebeurtenissen lokaal opgeslagen worden. Je hebt dus geen abonnement nodig en dus geen extra maandelijkse kosten.

De Eufy video doorbell battery (2k) kan bedraad aangesloten worden, maar ook met alleen de accu werkt deze slimme deurbel zoals je gewend bent. Al met al een hele complete, goed werkende video deurbel.

Eufy deurbel slim (C210)

  • Full HD beeld
  • Lokale opslag
  • Betaalbaar model
4
/5

Gevonden bij

Wat wij goed vinden

  • Betaalbaar
  • Geen abonnement nodig
  • Goede videokwaliteit
  • Werkt met Google Assistant/Home en Alexa
  • Geen Homebase nodig

Wat wij minder goed vinden

  • Alleen op batterij aansluiten
  • Beperkte opslag op Chime

De Eufy videodoorbell Slim is de goedkoopste in deze serie, maar daardoor niet minder interessant.

Anders dan de andere modellen heb je hier geen Homebase bij nodig om optimaal gebruik te maken van deze slimme deurbel. De video’s worden opgeslagen op de Chime, die meegeleverd wordt. Op deze manier kun je toch beelden terugkijken.

De Slim-versie van de Eufy deurbel werkt alleen op accu en kan dus niet bedraad aangesloten worden. De accu gaat op papier 4 maanden mee, maar dit zal in de praktijk ongeveer 2-3 maanden zijn.

Toch is de Eufy smart doorbell Slim een goede keuze, vooral als je niet te veel wil uitgegeven.

Eufy deurbel Dual 2 Pro (S330)

  • 2 camera’s
  • Lokale opslag
4
/5

Gevonden bij

Wat wij goed vinden

  • 2 camera’s voor een beter beeld
  • Geen abonnement
  • Premium kwaliteit
  • Werkt met Google Home + Alexa

Wat wij minder goed vinden

  • Homebase kan meegenomen worden bij inbraak
  • Relatief prijzig voor mogelijkheden

De Eufy video doorbell Dual 2 Pro heeft misschien een lange naam, maar heeft dan ook twee camera’s aan boord. Eén zoals je gewend bent en de andere zorgt ervoor dat je ook de grond kunt zien. Je verticale kijkhoek wordt een stuk groter. Handig bij pakketjes bijvoorbeeld.

De beelden van de Eufy video doorbell Dual 2 Pro worden op de Homebase opgeslagen, waardoor je geen abonnement nodig hebt om alle beelden en activiteiten terug te kijken. Handig!

De Dual 2 Pro kan zowel bedraad aangesloten worden, maar werkt ook op batterij. Daardoor ben je flexibel met aansluiten en kun je de bel dus ook op meerdere plekken gebruiken.

Eufy E340 videodeurbel

  • Geen abonnement nodig
  • Twee camera’s aanwezig
  • Homebase of Chime aan te raden
4.5
/5

Gevonden bij

Wat wij goed vinden

  • 2 camera’s voor groter beeld
  • Bedraad of batterij
  • Geen abonnement
  • Premium kwaliteit
  • Werkt met Google Home + Alexa
  • Voldoende intern geheugen op Chime

Wat wij minder goed vinden

  • Werkt alleen met Homebase 2 (S280) en Homebase 3 (S380) of Chime
  • Alleen 2,4 Ghz wifi
  • Matige kwaliteit schroeven

De Eufy videodeurbel E340 is één van de topmodellen van de fabrikant en biedt twee camera’s. Hiermee heb je een aparte ‘pakketcamera’, lokale opslag en kleurennachtzicht.

Dit maakt de Eufy 340 tot een zeer complete slimme deurbel. Er is ondersteuning voor Google Home en Alexa, maar niet voor Homekit.

Eufy video deurbel tips

In de afgelopen jaren heb ik de Eufy video deurbel veelvuldig gebruikt, waarbij ik een aantal tips voor je hebt verzameld.

Deze tips gaan over het gebruik, de aanschaf, maar ook de uitbreiding van de het Eufy-ecosysteem.

1. Zorg voor goede wifi

Nee, maar echt. Dit klinkt als een cliché, maar een goede wifi scheelt zoveel frustratie met je slimme deurbel.

Zorg ervoor dat er op de plek waar je de deurbel hangt een heel goed wifi-bereik is, maar ook op de plaats waar je de Homebase zet. Op deze manier ben je zeker van snelle meldingen.

Twijfel je of je goede wifi hebt, neem dan eens contact op met je provider, vaak bieden ze al dan niet gratis wifi-versterkers aan. Uiteraard kun je ook zelf voor een beter wifi-systeem gaan.

Eufy deurbel

2. Activiteiten zone instellen

Een handige functie van de Eufy deurbel is dat je ook een activiteiten zone kunt instellen. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke straat en krijg je teveel melden, kun je op de Eufy video deurbel aangeven welk gebied ‘bijgehouden moet worden.

Zo ontvang je alleen maar relevante meldingen en niet als de buurvrouw van 4 huizen verder met de hond aan de wandel gaat.

3. Bestel een Eufy deurbel met Homebase

Bij zowel de Eufy video doorbell 2K en de Eufy video doorbell Dual 2 Pro heb je een Homebase nodig. Er zijn echter ook winkels waar deze niet standaard samen worden aangeboden. Dat is natuurlijk handig als je al een Homebase hebt, zo niet, bestel hem er dan altijd bij.

Ditzelfde geldt voor de Eufy deurbel Slim, waar je standaard een Chime/gong bij moet bestellen. Anders hoor je de bel binnen niet en kun je de beelden niet opslaan/terugkijken.

Nog meer producten van Eufy

Eufy by Anker heeft inmiddels een aantal producten op de markt gebracht. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen op zoek naar een Eufy rookmelder, maar worden er ook Eufy camera’s aangeboden, net als hele beveiligingssystemen, babyfoons, bewegingssensoren en meer. Helaas niet allemaal in Nederland en België verkrijgbaar.

Tot slot: Eufy deurbel

Na het lezen van dit artikel weet je dat de Eufy deurbel 2k op dit moment de beste keuze is. Ook dat Eufy de nodige voordelen heeft en er geen abonnement noodzakelijk is.

Twijfel je nog over je aankoop, of heb je vragen: laat ze achter in de comments! Ik check deze regelmatig en zal alle vragen proberen te beantwoorden!

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Uit 't zuiden en richtte in 2008 Androidworld op. Kan enthousiast worden van knopjes, snoertjes, smarthome en gadgets. Doet podcast-dingen met Dimitry in Iets met Tech en runt ook Bright Idiots, een digital agency.

Plaats een reactie

Mag ik 5 Eufy-tips met je delen die je nog niet kent?

  • Leer hoe je jouw deurbel of camera efficiënter gebruikt
  • Richt je smarthome efficiënter in
  • Ga aan de slag met geofencing en activiteitenzones
Delen op: