Matter

Smarthome

Matter smarthome: 11 dingen die je eigenlijk moet weten

Publicatie:

|

Laatste update:

Geschreven door

Ruud Caris

Ben jij al bekend met Matter? Dit smarthome-protocol heeft het potentieel om uit te groeien tot de langverwachte standaard waar iedereen van droomt. Om al een voorbeeld te geven: dankzij Matter zouden producten van Ring rechtstreeks kunnen werken met Google Home. Klinkt alvast veelbelovend, toch? In dit artikel ga ik terug naar de basis: wat is Matter en waarom zou het de heilige graal van smarthome moeten worden?

Matter: de introductie

Om Matter beter uit te leggen, heb ik een verzameling gemaakt van dingen die je moet weten over Matter. In dit artikel geef ik gaandeweg antwoord op vragen als: wat kun je er allemaal mee? Waarom zou het gebruiken als nu alles werkt en wat mogen we nog verwachten in de toekomst?

1. Wat is Matter?

Matter is als een soort vertaler waardoor slimme spullen in je huis met elkaar kunnen praten. Stel je voor, je koopt een slimme lamp van merk A en een slimme thermostaat van merk B. Zonder een gemeenschappelijke “taal” zouden ze misschien niet goed samenwerken. Matter zorgt ervoor dat ze dat wel doen, ongeacht het merk. Dus, met Matter kun je verschillende slimme producten kopen en ze werken allemaal samen in je huis.

Vroeger heette Matter “Project CHIP” (Connected Home over IP). Dit was de oude naam toen grote bedrijven zoals Apple, Google en Amazon samenkwamen om deze “taal” te maken. Ze wilden ervoor zorgen dat slimme apparaten gemakkelijker te gebruiken zijn voor iedereen.

Je hebt misschien ook gehoord van Thread. Dit is de technologie die ervoor zorgt dat al deze slimme apparaten snel en betrouwbaar met elkaar kunnen praten, zonder dat ze de hele tijd veel energie gebruiken. Het is speciaal ontworpen voor smarthomes en helpt om alles soepel te laten draaien.

Matter in het kort

Matter zorgt ervoor dat al jouw smarthome-apparaten met elkaar kunnen communiceren, via het platform van jouw keuze.

2. Wie neemt er allemaal deel aan Matter?

Het Matter-protocol is ontwikkeld door de Connectivity Standards Alliance (CSA), voorheen bekend als de Zigbee Alliance, en wordt ondersteund door grote spelers in de tech-industrie, waaronder Apple, Google, Amazon, Samsung SmartThings en verschillende andere fabrikanten van smarthome apparaten.

Doordat deze grote, overkoepeldende bedrijven deze standaard steunen, is er een grote(re) kans van slagen. Veel andere merken en bedrijven zullen dus genegen zijn aan te sluiten op Matter. Meer info over wie er allemaal meedoet aan Matter, kun je vinden op de site van CSA.

Philips Hue
Philips Hue heeft officieel ondersteuning voor Matter

3. Welke merken/bedrijven ondersteunen Matter?

De lijst van merken die Matter ondersteunen, is voortdurend in ontwikkeling en kan veranderen naarmate meer fabrikanten deelnemen aan dit smarthome-protocol. Om toch al een getal te kunnen opnoemen: meer dan 200 technologiebedrijven ondersteunen reeds Matter.

Hieronder kan je alvast enkele bekende merken terugvinden die hebben aangekondigd dat ze Matter gaan ondersteunen:

  1. Philips Hue – Philips Hue heeft inmiddels Matter-ondersteuning uitgerold, het merk staat vooral bekend om diens slimme verlichting. Ditzelfde geldt voor Wiz, ook verbonden aan Signify.
  2. Google Nest – Google’s smarthome-ecosysteem, is ook van plan Matter te ondersteunen met apparaten zoals Google Nest Thermostats, Google Nest Hub en de Nest deurbel.
  3. Amazon Echo – Amazon heeft aangekondigd dat ze Matter-compatibiliteit zullen toevoegen aan hun Echo-apparaten.
  4. Samsung SmartThings – Aangezien Samsung betrokken is bij de ontwikkeling van Matter, wordt verwacht dat ook SmartThings-apparaten compatibel zullen zijn met Matter.
  5. Apple HomeKit – Apple heeft aangekondigd dat Matter zal worden geïntegreerd in toekomstige versies van het iOS-besturingssysteem, waardoor HomeKit-apparaten compatibel worden. Zo zal de integratie van Nest producten ook veel eenvoudiger gaan en zal je niet meer aan de slag moeten met de Starling Home Hub.
  6. Tuya – Het platform achter de producten van onder andere LSC Smart Connect heeft ook aangegeven Matter te gaan ondersteunen. Hoe LSC (Action) hiermee omgaat is nog niet bekend.

Mogelijk ga ik zelf nog een lijst maken van apparaten die ondersteuning voor Matter hebben. Voor nu kun je terecht bij deze (Engelse) site met daarop een lijst van compatible apparaten.

4. Wat is Thread precies?

Ik kaartte Thread al kort even aan in het begin van dit artikel, maar wat hebben Thread en Matter nu met elkaar te maken? Toch wel wat, om alvast een antwoord op je vraag te geven. Thread is namelijk de onderliggende netwerktechnologie die Matter ondersteunt en mogelijk maakt.

Dit betekent dat smarthome-apparaten die Matter ondersteunen in staat zijn om met elkaar te communiceren via het Thread-netwerkprotocol. Een voordeel van Thread is dat dit bijzonder energiezuinig is.

Thread, al in 2014 ontwikkeld, maakt gebruik van het meshnetwerk. Dit betekent dat als een smarthome apparaat niet direct in verbinding staat met het netwerk, het nog steeds kan communiceren via andere apparaten in het netwerk. De meshtechnologie biedt dus een oplossing voor een van de meest voorkomende problemen bij smarthome-apparaten: het verlies van connectiviteit wanneer apparaten offline gaan.

Thread zoekt zelf de meeste optimale (mesh-)setup

Thread zorgt ervoor dat jouw apparaten zo optimaal mogelijk met elkaar verbonden worden. Apparaten kunnen ook via ‘elkaar’ met andere apparaten verbinden. Je hebt dan een zogenaamde mesh-netwerk.

Gaat er bijvoorbeeld één apparaat offline, dan connect Thread automatisch met het volgende apparaat, zodat niet alles offline gaat. Het is een soort van zelfhelend.

Ook goed om te weten: de communicatie van Thread gebeurt volledig lokaal. Er is dus geen actieve internetverbinding vereist voor de communicatie.

5. Wat heb jij er als gebruiker aan?

Als je smarthome apparaten hebt die gebruikmaken van het Matter-protocol, zal je verschillende voordelen ervaren. Hieronder kan je een lijst terugvinden van een aantal zaken die jouw smarthome zal “opmerken” wanneer er gebruikt wordt gemaakt van Matter.

  1. Betere integratie: Matter zorgt ervoor dat verschillende merken en typen smarthome-apparaten probleemloos met elkaar kunnen communiceren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld zonder problemen de verlichting van het ene merk kunt bedienen via een smart speaker van een ander merk.
  2. Goedkopere smarthome: Doordat Matter de integratie tussen verschillende smarthome apparaten mogelijk maakt, moet jij niet meer aan de slag met extra andere toestellen (zoals hubs of bridges). Dit betekent minder kosten.
  3. Toekomstbestendigheid: Aangezien Matter wordt ondersteund door grote technologiebedrijven zoals Apple, Google en Amazon, is de kans vrij groot dat het een prominente standaard zal worden in de wereld van smarthome. Dit zorgt ervoor dat je slimme apparaten die werken met Matter ook meer toekomstbestendig zullen zijn.
  4. Verbeterde en betrouwbaardere connectiviteit: Matter maakt gebruik van een meshnetwerk (zoals Thread), dit betekent dat zelfs als een apparaat niet direct in verbinding staat met het netwerk, het nog steeds kan communiceren via andere apparaten in het netwerk. Dit alles zorgt voor een verbeterde en betrouwbaardere connectiviteit.
  5. Grotere keuzevrijheid: Met Matter-compatibele apparaten ben je niet meer beperkt tot een merk of smarthomesysteem en kan je dus kiezen uit een breder scala aan slimme apparaten.

Belangrijk om mee rekening te houden: controleer eerst de compatibiliteit van je bestaande apparaten en volg eventuele updates om het meeste uit Matter te kunnen halen.

6. Moet alles in jouw smarthome over naar Matter?

Om kort op deze vraag te antwoorden: nee. Heb jij al een smarthome waar alle slimme apparaten probleemloos met elkaar samenwerken dan heb je Matter niet nodig. Wel is het zo dat deze technologie een zeer goed hulpmiddel is wanneer jouw slimme apparaten niet probleemloos met elkaar samenwerken.

Bijvoorbeeld als je producten van Ring in huis hebt en je wilt deze via Google Home kunnen besturen. Matter brengt ook andere voordelen met zich mee zoals een betere connectiviteit en een grotere keuzevrijheid.

Maar het is dus eigenlijk vooral een persoonlijke keuze of je Matter nodig hebt of niet. Ik raad je dan ook aan om in de eerste plaats rekening te houden met je eigen specifieke behoeften binnen jouw smarthome. Uiteindelijk is het handig als alles kan communiceren via het protocol van jouw voorkeur en daar is Matter (in de toekomst) een goede keuze voor.

Wil je toch graag Matter in huis? Dan hoef je je gelukkig geen zorgen te maken over het vervangen van je bestaande smarthome apparaten. Matter zal kunnen communiceren met al je huidige apparaten, inclusief diegene die gebruikmaken van Z-Wave of Zigbee-technologie.

7. Heb je een Matter hub nodig?

Nee, je hebt niet noodzakelijk een hub nodig voor Matter. Het smarthome protocol kan namelijk zowel met als zonder een speciale hub werken.

Maar wanneer heb je dan wel een Matter hub nodig? Wanneer je Thread gaat gebruiken dan heb je wel een Thread border router nodig om het Tread meshnetwerk te koppelen aan het internet. Elk thread-apparaat kan met elke Thread border router werken.

Heb je een hub nodig voor Matter?

In principe heb je geen hub nodig, maar als je Thread gaat gebruiken (en dat is wel aan te raden), dan heb je een zogenaamde thread border router nodig. Mogelijk heb je er hier thuis al één van zoals bijvoorbeeld een Google Nest Hub of HomePod (Mini).

Voorbeelden van Thread border routers zijn:

  • Apple HomePod Mini
  • Amazon Echo-speakers
  • Google Nest Hub (2nd Gen.)
  • Samsung SmartThings Hub (v3)
  • Apple TV’s
  • Google wifi
  • En meer…

In een Thread-netwerk kunnen 250 apparaten gebruikt worden en tot 64 thread border routers. Gaat de ene router offline, dan zal de volgende router in het netwerk dit overnemen. Ook hier blijft weer de zelfhelendheid van Thread uit.

Google Nest Hub (2nd gen) kan functioneren als Thread Border Router

8. Technische aspecten van Matter

Hieronder kan je een lijst terugvinden van de technische details van Matter.

  1. IP-gebaseerd: Matter maakt gebruik van het Internet Protocol (IP) voor communicatie. Via het IPv6 protocol (waarbij ieder apparaat zijn eigen IP-adres krijgt) zullen alle producten met elkaar kunnen communiceren.
  2. Draadloze protocollen: Matter ondersteunt verschillende draadloze protocollen, waaronder Thread, WiFi (802.11), Ethernet en Bluetooth Low Energy (BLE).
  3. Mesh-netwerktopologie: Matter maakt gebruik van een mesh-netwerktopologie, vergelijkbaar met Thread. Dit betekent dat als een smarthome apparaat niet direct in verbinding staat met het netwerk, het nog steeds kan communiceren via andere apparaten in het netwerk.
  4. Beveiliging: Matter heeft sterke beveiligingsmaatregelen ingebouwd, waaronder end-to-end-versleuteling, certificaten voor apparaten en beveiligingsprotocollen zoals Transport Layer Security (TLS) voor veilige communicatie.
  5. Interoperabiliteit: Een kernkenmerk van Matter is het bevorderen van interoperabiliteit tussen apparaten van verschillende merken en typen. Zo kunnen smarthome apparaten van verschillende merken probleemloos met elkaar communiceren.
  6. Certificering: Matter-apparaten moeten voldoen aan bepaalde specificaties en worden gecertificeerd door de Connectivity Standards Alliance (voorheen de Zigbee Alliance).
  7. Open Source: Matter is een open-source initiatief, wat betekent dat de specificaties vrij beschikbaar zijn voor het publiek.

9. Is Matter een goede ontwikkeling?

En dan is het nu tijd om de hoofdvraag van dit artikel te beantwoorden: does Matter matter?

Het is zeker een handige uitvinding, daar kunnen we niet omheen. Het is nu eenmaal bijzonder fijn dat je niet meer gebonden zal zijn aan één merk of smarthomesysteem om er zeker van te zijn dat je slimme apparaten probleemloos met elkaar zullen communiceren.

Maar, niet onbelangrijk, dit betekent ook niet dat je Matter zéker nodig hebt. Ben jij tevreden van je huidige smarthome dan is dat natuurlijk prima en hoef je niet alles in je smarthome naar Matter over te brengen. Toch is het een mooie stap voor de smarthome-wereld waardoor er veel meer mogelijk gaat worden. Concurrenten gaan beter met elkaar samenwerken, je gaat minder energie verbruik en de beveiliging wordt beter. Win-win.

Maar het kan wel zeker zinvol zijn om Matter te overwegen om meer gebruiksgemak te garanderen. Mijn advies: ga vooral af op je eigen behoeften en wensen.

10. Kun je wel je ‘oude’ producten blijven gebruiken?

Jazeker! Of je nu Matter gaat gebruiken of niet, je kunt altijd je huidige slimme apparaten blijven gebruiken. Matter wordt geen vervanging van jouw huidige systeem, maar juist een aanvulling daarop. Misschien, ooit in de toekomst, stap je dan volledig over naar Matter/Thread, maar vooralsnog kun je uiteraard gewoon je eigen producten blijven gebruiken.

Dus geen haast, wacht het gewoon even af als je twijfelt. Er is op dit moment absoluut geen reden om alles hals-over-kop te gaan vervangen.

11. Moet ik nu alleen nog maar Matter-producten kopen?

Als je nieuwe producten aanschaft, zou ik je wel als tip willen meegeven na te denken of je ooit voor Matter wil gaan. Is dat het geval, dan kan het nu al wenselijk zijn om te checken of jouw nieuwe producten de Matter-standaard (gaan) ondersteunen.

Dit zorgt er in ieder geval voor dat je klaar bent voor de toekomst. Maar ook hier is deze noodzaak nog absoluut niet.

Mijn persoonlijke keuze

Zelf heb ik besloten om – in de toekomst – alles via Matter en idealiter Thread te laten lopen. Dit zorgt ervoor dat ik nu bij nieuwe producten in ieder geval check wat de status is van Matter bij het betreffende merk. Meer kun (en hoef) je niet te doen op dit moment.

Tot slot over Matter

Matter is een goede stap voor de smarthome-industrie, maar er zijn ook nog genoeg hordes die genomen moeten worden. Het is interessant om te zien dat grote bedrijven zich verenigd hebben om samen te werken aan één systeem voor smarthome-toepassingen.

Heb jij nog vragen, of wil je meer weten over Matter? Dan kun je jouw vraag of opmerking kwijt in de reacties hieronder. Uiteraard lees ik deze mee.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Uit 't zuiden en richtte in 2008 Androidworld op. Kan enthousiast worden van knopjes, snoertjes, smarthome en gadgets. Doet podcast-dingen met Dimitry in Iets met Tech en runt ook Bright Idiots, een digital agency.

Plaats een reactie

Word (gratis) lid van ons clubje.

Wij struinen het internet af naar toffe tech, handige lifehacks, slimme producten en vette media. Er zitten al ruim 10.000 mensen bij het clubje, join jij ook?

Eigenlijk is het gewoon een toffe nieuwsbrief, maar clubje klonk beter.

Delen op: