HomeWizard Plug-in Battery

Thuisbatterij met stekker: een complete uitleg voor beginners

Publicatie:

|

Laatste update:

|

Reageer

Geschreven door

Ruud Caris

Update:

|

Reageer

Steeds meer mensen zijn op zoek naar slimme manieren om hun energierekening te verlagen. Een nieuwe trend die je misschien al voorbij hebt zien komen: de thuisbatterij met stekker. Een kwestie van in het stopcontact en… geld besparen. Is het echt zo simpel? Dat is precies wat ik uitleg in dit artikel met daarin letterlijk alles over de thuisbatterijen met een stekker.

Wat is een thuisbatterij met stekker precies?

Je kunt dit het beste vergelijken met een mega-powerbank of accupack, die je kunt gebruiken om je smartphone op te laden. Een thuisbatterij met stekker is namelijk precies wat de naam zegt: een batterij die je gewoon in je stopcontact steekt. Om verwarring te voorkomen: deze wordt ook wel plug-in thuisbatterij genoemd, daarom gebruik ik de termen dan ook door elkaar in dit artikel.

Stel je een apparaat voor ter grootte van een kleine koffer met een stekker eraan. Het slimme aan zo’n plug-in thuisbatterij is dat hij energie opslaat wanneer die goedkoop is (bijvoorbeeld als je zonnepanelen volop draaien) en die energie weer afgeeft als de stroom duur is (zoals ’s avonds). Niet alle batterijen ondersteunen alle functies, maar daarover later meer.

Het grote verschil met een ‘gewone’ thuisbatterij? Die moet door een installateur worden gemonteerd en aangesloten op je meterkast. Een plug-in thuisbatterij is daarentegen net zo makkelijk in gebruik als een magnetron: stekker erin, en hij doet zijn werk. Perfect als je in een huurhuis woont of gewoon niet wilt verbouwen.

De capaciteit van zo’n thuisbatterij met stekker ligt meestal wel wat lager. Beginnend bij ~1kWh oplopend tot zo’n 6 kWh. Vaak zijn ze modulair en kun je dit dus zelf uitbreiden. Er is echter wel een maximum en in Nederland ben je – uiteraard – aan wat regels gebonden.

Eva Power thuisbatterij
EvaPower thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij met stekker

Laat ik je meenemen in de werking van een plug-in thuisbatterij. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het best logisch als je het stap voor stap bekijkt.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

  • Zonnestroom opslaan – Een veelgebruikte functie is het opslaan van je overtollige zonnestroom. Simpel gezegd: schijnt de zon overdag terwijl je op je werk bent? Dan vangt de batterij die energie op, zodat je die ’s avonds kunt gebruiken als je thuiskomt. Zo hoef je minder stroom terug te leveren aan het net en kun je meer van je eigen zonneenergie gebruiken.
  • Slim handelen met dynamische prijzen – Heb je een energiecontract met dynamische prijzen? Dan wordt dit interessant. Een slimme thuisaccu met stekker kan automatisch inspelen op de stroomprijs:
    • Is de stroom goedkoop (bijvoorbeeld ’s nachts)? Dan laadt hij op
    • Is de stroom duur? Dan gebruikt hij de opgeslagen energie Sommige modellen kun je zelfs koppelen aan apps die de prijzen voorspellen, zodat je batterij nog slimmer wordt.
  • Back-up bij stroomuitval – Als het licht uitvalt, kan deze ook als noodstroom dienen. Hij houdt belangrijke apparaten draaiende. Let wel op: niet elke batterij kan dit, en er zit een limiet aan hoelang en hoeveel apparaten je kunt voeden.
  • Extra: mobiel gebruik – Hier wordt het dus echt een grote powerbank. Als jouw thuisaccu dit kan – en dus een stopcontact of USB-uitgang heeft – kun je hem ook meenemen naar de camping, in de tuin of tijdens een picknick.

💡 Dynamisch energiecontract

Als je de thuisaccu wil laden als de prijzen laag zijn en ontladen als ze hoog zijn, dan heb je een dynamisch contract nodig. Dit kun je onder andere afsluiten bij Zonneplan, ANWB, Frank of andere aanbieders.

De basis: energie opslaan en afgeven

Een thuisbatterij met stekker heeft twee hoofdtaken: energie opslaan en energie afgeven. Denk aan een emmer die je vult met water als het regent (goedkope stroom), zodat je dat water later kunt gebruiken als het droog is (dure stroom).

In de praktijk gebeurt dit automatisch – de batterij bepaalt zelf wanneer hij moet laden en ontladen. Door deze slimme algoritmes, heeft een dergelijke accu natuurlijk pas echt toegevoegde waarde.

Hoe laadt de batterij op?

De accu kan op meerdere manieren opladen. Een veelvoorkomende manier is via je zonnepanelen, waarbij overtollige zonne-energie wordt opgeslagen voor later gebruik.

Daarnaast kun je de batterij ’s nachts laten opladen als de stroom goedkoop is, of op andere momenten wanneer jij dat wilt. De slimme elektronica in de batterij zorgt ervoor dat het laden veilig gebeurt, vergelijkbaar met een moderne telefoonlader die stopt als je batterij vol is.

Energy management system en monitoren via de app

Het brein van de plug-in thuisbatterij is het energiemanagementsysteem. Deze slimme computer bepaalt wanneer energie wordt opgeslagen en wanneer deze wordt gebruikt.

Bij sommige modellen kun je dit zelf instellen via een app, maar de meeste batterijen regelen dit automatisch. Ze kijken naar de stroomprijs bij dynamische contracten, leren van je verbruikspatroon en stemmen af op de opbrengst van je zonnepanelen.

Modern betekent ook slim, en dat zie je terug in de app. Via je telefoon houd je direct zicht op de prestaties van je batterij. Je ziet niet alleen hoeveel energie er nog beschikbaar is, maar ook wanneer je batterij laadt of ontlaadt en hoeveel je precies bespaart.

Extra handig is dat sommige modellen ook met je slimme meter of zonnepanelen kunnen praten voor nog betere resultaten. Dit gebeurt meestal met een P1-meter, vaak van hetzelfde netwerk. Zo gebruikt HomeWizard de HomeWizard P1-meter en gebruikt EvaPower ook een eigen model.

Thuisbatterij met stekker

Een veilig apparaat

Over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. Elke thuisaccu met stekker is uitgerust met uitgebreide beveiligingssystemen tegen oververhitting, overladen en kortsluiting. Wel is het belangrijk om je batterij op een koele, droge plek te zetten en even de handleiding door te nemen voor het eerste gebruik.

Er zijn echter ook modellen die speciaal gemaakt zijn om buiten te gebruiken. Bijvoorbeeld op een balkon of in de tuin.

🔋 Veiligheid voorop

Het kan verleidelijk zijn voor een ‘goedkoop’ model uit het buitenland te gaan. Maar dit zijn natuurlijk wel producten met een risico. Ga dus voor een thuisaccu met stekker, die aan de Nederlandse (of Belgische) wet- en regelgeving voldoet.

Voor- en nadelen op een rij

Het is een redelijk nieuwe oplossing voor energieopslag, en zoals met elke nieuwe technologie zijn er duidelijke voor- en nadelen. Het grootste pluspunt is zonder twijfel de eenvoud: je steekt de stekker in het stopcontact en je kunt beginnen. Geen gedoe met installateurs, geen aanpassingen aan je meterkast en perfect geschikt voor een huurwoning. Ook het kostenplaatje is interessant: hoewel nog steeds een flinke investering, ligt de prijs een stuk lager dan bij vaste systemen.

Toch zijn er ook beperkingen waar je rekening mee moet houden. De capaciteit en het vermogen liggen lager dan bij vaste thuisbatterijen. Dat betekent dat je minder energie kunt opslaan en ook minder apparaten tegelijk kunt voeden. Voor een gemiddeld huishouden hoeft dit geen probleem te zijn, maar het is wel iets om bewust van te zijn bij je keuze.

De ideale gebruiker? Dat is bijvoorbeeld een huurder met zonnepanelen, of iemand die wil experimenteren met energieopslag zonder zich direct vast te leggen aan een duur, vast systeem. Ook voor mensen die regelmatig verhuizen is een plug-in thuisbatterij interessant – je neemt hem gewoon mee naar je volgende woning. Hieronder zetten we alle voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

Plug & Play – geen installatie nodig

Ook geschikt voor huurwoningen

Goedkoper dan vaste thuisbatterijen

Makkelijk mee te nemen bij verhuizing

Ook te gebruiken als mobiele stroombron (afhankelijk van model)

Geen aanpassingen aan meterkast nodig

Nadelen

Kleinere capaciteit dan vaste systemen

Lager vermogen (laden/ontladen)

Nog steeds een flinke investering

Niet elk model werkt met dynamische prijzen

Neemt wat ruimte in beslag

Welke plug-in thuisbatterij past bij jou?

Het is en blijft natuurlijk een flinke investering. Daarom is het belangrijk dat je een model kiest dat perfect bij jouw situatie past. Niet iedere thuisbatterij heeft dezelfde functies, en sommige zijn beter geschikt voor specifieke doelen dan andere.

Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan wil je een model dat hier goed mee overweg kan, met de juiste aansluitingen en software. Sommige modellen zijn hier speciaal voor gemaakt, terwijl andere meer focussen op het slim omgaan met dynamische energieprijzen.

Ook de capaciteit is belangrijk. Een batterij van 1 kWh is prima voor wat basisgebruik, maar wil je echt wat meer energie opslaan? Dan kijk je al snel naar modellen van 3 kWh of meer. Bedenk wel: hoe groter de capaciteit, hoe hoger de prijs.

Wil je weten welk model het beste bij jouw situatie past? Beantwoord dan deze vragen:

  • Heb je zonnepanelen of ben je van plan die aan te schaffen?
  • Heb je een dynamisch energiecontract?
  • Hoeveel energie verbruik je gemiddeld per dag?
  • Wat is je budget?
  • Hoe belangrijk vind je extra functies zoals een app of noodstroomvoorziening?

Hieronder een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Het juiste formaat kiezen – De capaciteit moet passen bij je verbruik. Kijk in je energie-app wat je dagelijks verbruikt en reken uit hoeveel je wilt opslaan. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 8-10 kWh per dag, maar je hoeft niet alles op te slaan. Twijfel je over de capaciteit? Begin dan klein en breid dit eventueel later verder uit.
  • Slimme functies – De ene batterij is de andere niet. Sommige kun je op afstand bedienen, andere werken met dynamische prijzen of hebben slimme laadschema’s. Bedenk wat jij belangrijk vindt en kies daar je model op uit.
  • Garantie en support – Een thuisbatterij gaat jaren mee, maar wat als er iets misgaat? Check de garantievoorwaarden en kijk of er Nederlandse ondersteuning is. Ook handig: check of je batterij later nog uit te breiden is.
  • Veiligheid voorop – Kies altijd voor een gecertificeerd model met goede beveiligingssystemen. De batterij moet zichzelf kunnen uitschakelen bij problemen en beschermd zijn tegen oververhitting.

Een aantal modellen op een rij

Hieronder een overzichtje van een aantal populaire modellen van deze thuisbatterijen met stekker.

HomeWizard Plug-in Battery

  • 2,7 kWh opslag en aansluiten via het stopcontact
  • Gebruiken om overtollig opgewekte zonne-energie op te wekken
  • Bijzonder betaalbare thuisbatterij

Eva Power thuisbatterij

  • Geen installatie – te gebruiken in stopcontact
  • Uitbreiding mogelijk met extra units
  • Opslaan van zonnestroom en profiteren van dynamische tarieven

Zendure Hyper 2000

  • Zonnestroom opslaan en handelen met dynamische tarieven
  • Uit te breiden met meer accu-units (AB2000S)
  • Ook buitenshuis te gebruiken

Duravolt plug-in batterij

  • Zonnestroom opslaan en handelen met dynamische tarieven
  • 2,56 kWh en 5,12 kWh units beschikbaar
  • LiFePO4 accu

Welke voor jou het beste is? Dat hangt af van je situatie. Heb je zonnepanelen? Kijk dan vooral naar de HomeWizard. Wil je ook handelen met dynamische prijzen, dan is bijvoorbeeld Eva Power of Zendure een goede optie.

Meer weten over thuisbatterijen met stekker?

In dit artikel heb ik geprobeerd zo helder mogelijk uit te leggen wat een thuisbatterij voor het in stopcontact voor mogelijk en beperkingen heeft. Hopelijk ben je nu een stuk wijzer en kun je beter een beslissing nemen of het geschikt voor jou is.

Wil je meer weten, of heb je vragen? Je kunt ze uiteraard hier in de comments stellen, maar ook in Club Nozie. Hier zijn de nodige plug-in batterij gebruikers, die graag een handje helpen!

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Uit 't zuiden en richtte in 2008 Androidworld op. Kan enthousiast worden van knopjes, snoertjes, smarthome en gadgets. Doet podcast-dingen met Dimitry in Iets met Tech en runt ook Bright Idiots, een digital agency.

Plaats een reactie

Delen op: