Waar moet je aan denken voor dat je een thuisbatterij koopt?

Publicatie:

|

Laatste update:

|

Reageer

Geschreven door

Dimitry 'DIM' Vleugel

Update:

|

Reageer

De thuisbatterij is aan een opmars bezig. Het is straks aantrekkelijker om de energie die je zelf opwekt ook zelf te gebruiken. De salderingsregeling gaat verdwijnen en steeds meer energiebedrijven brengen kosten in rekening voor het terugleveren van energie. Tel daarbij op dat het beter is voor het milieu en dat we met de thuisbatterij de balans op het energienet kunnen terugbrengen.

Een thuisbatterij van Ecoflow in de garage

We gaan er in dit artikel vanuit dat je al een keuze hebt gemaakt voor een leverancier en een installateur. Er zijn al heel veel merken thuisbatterijen op de markt, en er komen er nog meer bij. In een ander artikel zullen we hier op in gaan.

Heb ik de goede aansluiting?

De meeste thuisbatterijen vereisen een 3 fase-aansluiting. Bij een dergelijke aansluiting wordt de energie verdeeld over 3 fasen en dat is veiliger bij gebruik van apparaten met een hoge energieconsumptie.

Heb ik een 1 fase of een 3 fase aansluiting? In de meterkast hangt de slimme meter. Bij de meeste modellen staat op het kastje hoeveel volt de aansluiting heeft.

  • 220/230 V dan heb je een 1 fase-aansluiting
  • 380/400 V of 3×220/230 V dan heb je een 3 fase-aansluiting

Heb je nog een 1 fase-aansluiting dan is het verstandig om deze om te laten zetten naar een 3-fasen aansluiting. We gebruiken steeds meer apparaten als inductieplaten, warmtepompen en zonnepanelen. Het veiliger en vaak vereist dat je hiervoor de aansluiting laat aanpassen.

Waar hang of zet ik de thuisbatterij?

Hoewel ze steeds kleiner worden is de thuisbatterij nog steeds een groot apparaat. Zeker wanneer je er een koopt met veel Kwh. Waar je eerst aan moet denken is waar staat de thuisbatterij veilig. Je zal begrijpen, dat is niet op een plek waar je actief woont. Daarom hang je hem in de schuur, dat is een plek die koel is en meestal niet onderdeel is van de vluchtroute uit het huis. Heb je geen schuur, hang hem dan in de garage of op zolder.

  • Hang de thuisbatterij in de schuur, garage of zolder.
  • Voorzie de ruimte ven een rookmelder.
  • Niet op een vluchtroute.
  • Installeer op een onbrandbare ondergrond.
  • Vergeet niet je verzekering te informeren.
  • Zorg dat het internetsignaal voldoende sterk is.
  • Heb je al zonnepanelen met een omvormer dan is die plek vaak ideaal.

Een extra reden waarom je een thuisbatterij in een schuur, garage of andere technische ruimte plaats is het geluid. Dit apparaat maakt lawaai en daarom wil je hem ook niet in de buurt van je leefruimte hebben.

Thuisbatterij Bliq
Een thuisbatterij van Bliq wordt door het bedrijf zelf geinstalleerd

De brandweer heeft een handige lijst gemaakt waar je alle te nemen maatregelen zoals zij die adviseren kan langs lopen.

Installeren van de thuisbatterij

Dat is heel eenvoudig, dat doe je niet zelf. Dit laat je doen door een erkende installateur en daar heb je een aantal hele goede redenen voor. Ben je heel erg ervaren en handig dan kan je het een en ander zelf doen maar…

  • Het aanleggen en aansluiten van de bedrading moet gedaan worden door een erkende en gecertificeerde installateur.
  • Veel verzekeraars eisen dat je een goedgekeurde installateur gebruikt voordat je de thuisbatterij kan verzekeren.

Conclusie

Houd er rekening mee dat thuisbatterijen niet zomaar te installeren zijn. Het is geen kwestie van een paar pluggen in de muur en een stekker in het stopcontact. In de meeste gevallen moet er nog extra bedrading getrokken worden en een meterkast worden aangepast.

Om de installatie vlot te laten verlopen is het verstandig alle opties af te wegen. Heb je gekozen voor een leverancier dan zal deze je daar ook bij helpen. Doen ze dat niet, dan is het het overwegen waard om voor een andere te kiezen.

Lees verder.

Volg NOZIE.

Natuurlijk zit Nozie ook op de socials. Daar delen we toffe video's (echt!) en veel meer content. Volg ons via onderstaande platforms.

SOCIAL.

Ondernemer in media, PR en marketing. Wil het vooral leuk hebben. Forever Young (denkt 'ie zelf) en Zeeuw die verRotterdmast is. Co-founder van Androidworld en eigenaar van Klets.media. Schittert met Ruud in de podcast Iets Met Tech.

Plaats een reactie

Delen op: